Kazakistan’ın Egemenliğe Karşıt Rus Şovenistler Tutuklandı

Kazakistan'ın Egemenliğe Karşıt Rus Şovenistler Tutuklandı

Kazakistan’ın kuzeyindeki Petropavlovsk şehrinde yaşayan 19 kişilik bir grup Rus şovenist, Kazakistan’ın bağımsızlığına ve anayasal düzenine karşı provokatif bir eylem gerçekleştirdi. Grup, sosyal medyada “Petropavlovsk Halk Emek Konseyi” adı altında yayınladıkları videoda, Kazakistan kanunlarını tanımadıklarını ve kendi özerkliklerini ilan ettiklerini iddia etti. Grubun lideri olan bir kadın, Kazakistan yönetimine ve temsilcilerine güvensizliklerini dile getirerek, sivil itaatsizlik çağrısı yaptı.

Bu eylemin ardından Kazakistan makamları harekete geçti ve grup üyeleri hakkında soruşturma başlattı. Kazakistan Cumhuriyeti Ulusal Güvenlik Komitesi ve Kazakistan Başsavcılığı, grubun faaliyetlerinin yasalara aykırı olduğunu ve ülkenin güvenliğini tehdit ettiğini belirtti. Petropavlovsk Bölge Savcılığı, grubun üç üyesinin tutuklandığını ve diğerlerinin de arandığını duyurdu.

Kazakistan Parlamentosu ve Kazakistan Halk Meclisi de bu çirkin provokasyonu kınayarak, Kazakistan’ın toprak bütünlüğünün ve birliğinin korunacağını vurguladı. Parlamentoda bazı milletvekilleri, Petropavlovsk şehrinin adının Kızılcar olarak değiştirilmesi için teklifte bulundu.

Bu olay, Rusya’nın Kazakistan’ın kuzeyindeki Rus azınlığı üzerindeki etkisini arttırma çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Kremlin’in bu bölgede ayrılıkçı hareketleri desteklediği ve Kazakistan’ın istikrarını bozmaya çalıştığı iddia ediliyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kazakistan’ın Egemenliğe Karşıt Rus Şovenistler Tutuklandı