İzmir’in Türkiye’nin Bilmediği Yenikale Şehitleri

İzmir'in Türkiye'nin Bilmediği Yenikale Şehitleri

Sancakkale Dayanışma Grubu adı altında bir araya gelen STK’lar İzmir’in Osmanlı döneminden kalma en eski şehitliği YENİKALE ŞEHİTLİĞİNDE toplandı. Çektiği fotograflarla İzmir tarihine katkıda bulunan Murat Hakan Elginöz’ün Yenikale Şehitliğindeki bayrağımızı göndere çekme görevi verilerek taltif edilmesiyle tören başladı.

İzmir'in Türkiye'nin Bilmediği Yenikale Şehitleri

Grup sözcüsü Celal ÖCAL-

Varlığım Türk varlığına armağan olsun inancına sahip Türk milletinin fertleri  Sancakkale Dayanışma Grubu olarak Atalar yadiğarı Sancakkale’nin 368 yıllık bilinmezliğine son veriyoruz. Sancakkale’yi İzmir’e Türkiye’ye tanıtıyoruz.

2021 yılından beri Yenikale Şehitliği önünde yaptıgımız anma törenlerimizin dördüncüsünü bu yıl da gerçekleştiriyoruz.

-İzmir’in Osmanlı döneminden kalma en eski şehitliğini Yenikale Şehitliğini tanıtıyoruz.

-İzmir’in Türkiye’nin  bilmediği  içine giremediği Sancakkale’mizi tanıtıyoruz.

368 yıllık Sancakkale’yi  Türk milleti   ziyaret edemedi,Güney Deniz Saha Komutanlığı boş olan kaleyi,kale avlusunu,kale duvarındaki mermi izini ,kalenin camisini  görmemizi nedense istemedi. Bu olumsuz bakış açısı nedeniyle  368 yıldır şairlerimiz,musikışinastlarımız,romancılarımız,yazarlarımız Gazi Sancakkale’yi konu alan eserler veremedi.

İzmir’in  Birinci Dünya Savaşı döneminden  söz edilmemiş olması,yıllarca bizi –Mondros mütarekesi ilan edildi,-Yunan İzmir’ çıktı,-Hasan Tahsin İlk kurşunu attı  bildik sözlerle geçiştirdiler. İzmir’de 1914-1918 arası neler olduğu konusunda bilgi vermediler.Bu durum  Sancakkale’nin tarihi hizmetinin bilinmemesinin sebebi oldu. Koskoca Sancakkale bir kesim tarafından görmezden gelindi.

Sayın Valim,Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım,Sayın İzmir Milletvekilim İzmir’in Gazi kalesi Sancakkale’yi gördünüz mü? Bu kalemizin İzmir ve Türkiye için yaptığı hizmeti biliyormusunuz? Bu önemli konuyu kamuoyuna duyurmak Türk kültürüne,Türk  Turizmine kazandırmak ,Çanakkale Deniz savaşından önce İtilaf donanmasının ilk yenilgiyi İzmir’de aldığını, gemi kayıpları vererek geri çekilmek durumunda bıraktığımız gerçeğini gençlerimize öğretmek ,yönünde projeniz var mı ? soruları sorulamadı.

Sancakkale  gerçeğinden  habersiz ve ilgisiz yöneticilerle 368 yıl geçti.

Yenikale (Sancakkale) tarihi.

1645 yılına kadar  yabancı gemiler vergi ödemeden  İzmir Limanına girer,serbestçe ticaret yapardı.   Venediklilerle   yapılan   24   yıl   süren   savaşta    sıkıntıya   düşen   Osmanlı   yönetimi yabancı gemileri kiralama girişiminde bulundu.Gemi kaptanları cevap bile vermeden limanı terk etti.

Bunun üzerine Sadrazam Köprülü Mehmet Paşa Piri Reis’in haritasında Sancakburnu adıyla   anılan   bölgeye   kale   inşa   ettirdi,   (1656).       Kaleye   dönemin   en   güçlü Çultutmaz, Balyemez   topları  yerleştirildi.     Evliya   Çelebi   Seyahatnamesinde   ”KAL’Aİ SANCAKBURNU” adının yazılı olduğu  kalede “demir kapaklı yetmiş adet BALYEMEZ ve ÇULTUTMAZ Şayka topları”   bulunduğunu yazdı.

Bu tedbirin alınmasından sonra   yabancı gemiler kalede dalgalanan bayrağımızı selamlama ya, Gümrük vergisi ödemeye başladı. Yeni yapıldığı için  Yenikale veya kalede dalgalanan bayrak nedeniyle Sancakkale adıyla anılmaya başladı. İzmir körfezine giriş çıkış yapan gemilerin geçişlerini tamamen kontrol altına aldı  ,Boğazkesen görevi yaptı  .[1]

Kale’ye yerleştirilen toplar İzmir’i işgale yeltenenlere caydırıcı oldu.

1770’de   Çeşme’de   Osmanlı   Donanmasını   yakan   İngiliz-Rus   Filosu   İzmir’e      saldırı gerçekleştiremedi .

Büyük Türk Amirali Cezayirli Gazi Hasan Paşa 1775 yılında Sancakkale’ye geldi.[2]

Sultan II.Abdülhamid yakın dönemde bir savaş çıkabileceğini değerlendirdi Çanakkale gibi İzmir’i de tahkim etti.HAMİDİYE İSTİHKAMI HUMAYUNU adı verilen yeni tahkimat yaptı.

Birinci Dünya Savaşı dönemi

Sancakkale İzmir’i savunma görevini son defa 1.Dünya Harbi döneminde yerine getirdi .

Birinci Dünya Savaşı öncesi Osmanlı Harbiye Nezareti Çanakkale’ye,İskenderun’a ve İzmir’e düşman çıkartması yapılabileceğini değerlendirdi  ve tedbir  aldı .

İzmir’e denizden  yapılan   saldırıyı Bataryalarımız /Mayın hatlarımız /Batık  gemi manialarımız / Işıldaklarımız /Askerimiz önleyecekti. Foto-3

İzmir’de   sabit   görev   yapmakta   olan   Donanmamızın   yaşlı   gemilerinden   Muin-i   Zafer Korvetinin 1913 yılında toplarının sökülmesi kararı alınınca ,bir kısım topları,   Çanakkale Dardanos tabyasına  , bir kısmı da   Kösten (Uzunada)   ada ya  yerleştirildi   .(Muin-i zafer bataryası) İzmir Limanı kapatıldı  .

İnciraltı –Narlıdere hattına toplam  48 top dan oluşan 11 batarya yerleştirildi  .

Savunmamızın   son   bölümünü   Sancakkale   deki   bataryalarımız   teşkil ediyordu.İzmir’i işgale yeltenecek olan düşman Sancakkale’ye çok yakın   dar su yolundan geçmek zorundaydı. Bu nokta da  sahra toplarımızın  ateş altında bulunuyordu .

İTİLAF DONANMASININ MART 1915 SALDIRISI

5 Mart 1915 günü saat:13.40’da İngiliz harp gemileri HSM Triuph,HSM Hamshire , HMS Euryalus .HMS Swıftsure ,  HMS Theseus  .Fransız  Kleber,Rus  gemisi  Askold ve Nakliye  gemileri,Monitörlerin   bulunduğu   İtilaf   donanması       Yenikale istihkâmına ve İzmir tabyalarına, saldırı başlattı.

Aliağa, Reşadiye, Şakran bombalandı. Önce 14   km,   sonra   10   kilometre   mesafeden   uzun   menzilli   toplarla   İzmir’e   yoğun   saldırı yapıldı .Kale istihkâmlarınca aynı şekilde cevap verildi  .

İngiliz   donanması   Yenikale’yi   de   3   saat  bombaladı,   140’a   yakın   mermi  atıldı. Amaçları   ,istihkâmları   tahrip   etmek,   limanı   ablukaya   almak,   hücuma   açık   bulundurarak,İzmir’in Alman denizaltılarının üs’ü olarak kullanılmasını engellemekti .

Yenikale’de hasarın az  ,bir şehit ve dört yaralı olduğunu bildirildi.

(AHENK 20 Rebiyülahir 1333 Bu olayla ilgili olarak vilayetin resmi tebliğini yayımlayan gazete yedi yaralı verildiğini ve bir düşman torpil gemisinin batırıldığını yazdı  .

6 Mart 1915 günü sabahı ,İtilaf Donanmasının yoğun bombardımanı başladı .   Mayın arama ve tarama   gemileri,   zıhlı   topçuların   desteğinde  ilerledi ,ancak   Sancakkale   topçusunun   karşı ateşiyle işgalciler çekilmek zorunda kaldı Bu harekâtta düşmanın bir mayın tarama gemisi batırıldı   .

7 Mart 1915 günü İtilaf Donanması, Urla önlerinden Türk toplarının menzili dışından sabahtan geç vakte kadar bombardımana devam etti. Bir Fransız uçağı keşif uçuşu yaptı. İtilaf Donanmasının bütün gece sürdürdüğü top atışları ve mayın arama tarama girişimleri, bir sonuç vermedi.

7 Mart 1915 günü 285 bordo sayılı  Okino  adlı gemisi mayına çarparak  battı. HSM Triump isabet aldı. Mayın temizlemeye gece devam edilmek istendi  ancak Yenikale ışıldakları engelledi.

8 Mart 1915  günü bombardıman bütün gün devam etti, bu defa İtilaf Donanmasına  beş bacalı  Rus krüvözörü  Askold da katıldı, Urla’yı bombardımana tuttu.

 9 Mart 1915 günü de saldırılar devam etti.

Aynı gün İzmir Müftüsü ve İttihat ve Terakki Partisi İzmir Katib-i Mes’ulü Mahmut Celal (Bayar) Beyefendi İzmir halkının şükranlarını bildirmek için Sancakkale’ye gitti, topçu askerlerine hediyeler dağıttı, morallerini yükselti.

1-Sancakkale(Yenikale)

İngiliz Amiral Rosslyn Wemyss, 9 Mart 1915 günü HSM Euryalus gemisinden gönderdiği ültimatom’la Rahmi Bey’den İzmir’i teslim etmesini istedi. “İzmir bombardımanı hakkında haber veren Mali 6 Mart 1331 tarihli İzmir Ahenk gazetesi Miladi 10 Mart 1915 tarihli Noya Press’den aldığı haberi şöyle verir: Geçen cumartesi sabahı İzmir istikameti İngiliz deniz kuvvetleri tarafından bombalanmıştır. Harekâta 4 kruvazör ile 6 torbitobot katılmıştır.” Aynı gazete bu donanmada nakliye gemisinin bulunmasının İngilizlerin İzmir’e çıkartma yapmak istedikleri sonucuna varıyordu.

Izmir Valisi ve Meclis-i umumi reisi Rahmi Bey resmi bir beyanname yayımlayarak, şehri silahlı bir savunmaya hazırlamak için halkın tren veya diğer vasıtalarla İzmir’den iç kısımlara gitmesini istedi, ancak bu haber bir izdihama neden oldu. İzmir Valisi Rahmi Bey şehri savunma tedbirleri aldı. Aynı gün durumun nazikliğini takdir eden İzmir’deki ABD konsolosu harekete geçerek İngiliz Amirali Pierse ile gemisinde görüştü.

Bir  İngiliz kaynağına  göre saldırının  beşinci gününde,  mütareke  zemini arayan  donanma temsilcilerinin ağır istekleri nedeniyle anlaşma olmadı , bunun sonucu olarak İzmir’e karşı olan deniz harekâtı sürdü.

İtilaf Donanması’nın İzmir’i denizden işgal saldırısı sırasında  87 tonluk İngiliz torpitobotu No 064   21 mart 1915’de ,535 tonluk İngiliz monitoru  M30   13 Mayıs 1915 günü İzmir Körfezindeki Türk bataryaları   tarafından  batırıldı.

1000 tonluk Fransız  mayın döşeme gemisi Casabianca .3-4 Temmuz 1915 İzmir Körfezinde döşediğimiz mayınlara çarparak battı.

2-Sancakkale’nin giriş kapısı.

Düşman   filosu   körfezde   ilerleyip   toplarımızın   atış   menziline   girince     zor   duruma düştü. Bir kısım gemileri açtığımız ateşten ,bir kısmı mayınlarımıza çarparak  yara alarak battı . Düşman donanması  komutanı   İzmir Valisiyle görüşme teklifinde bulundu . İzmir’i teslim   etmesi karşılığında   İzmir’in   bir   prenslik   olacağını   başına   yine   Rahmi   Bey’in getirileceği söylendi. Bu teklife İzmir Valisi  “Cayır cayır yakarımda İzmir’isize teslim etmem bu   davranışınızla   İzmir’deki   Levantenlerin   de   hayatını   da     tehlikeye   atıyorsunuz“ dedi. Görüşme sona erdi. İzmir Valisi Rahmi Bey İzmir’e yapılan bombardımanın Levanten nüfus’a da zarar vereceğini göstermek için Levantenleri Türk mahallelerine yerleştirdi. İşgalci filo komutanına isterse İzmir’i bombalayabileceğini bundan Levantenlerin de zarar göreceğini söyledi.Bu tedbirlerimizi İngiliz donanması umursamadı. İngiliz filosu İzmir’i bombalamaya devam etti. Sonuç almaları için İzmir limanının içine girmeleri, mayınlarımızı temizlemeleri   gerekiyordu . Bataryalarımız,mayın hatlarımız buna izin vermedi. Gemileri tarafımızdan batırıldı. Artık İzmir Körfezinin içine   giremiyor uzaktan bombalıyorlardı. Bu durumu önlemek için Bulgaristan’ın savaşa girmesiyle   açılan Balkan yolundan   gelen   silah   ve cephanelerden 17 toplu bir Avusturya-Macaristan topçu bataryasının  Foça’ya yerleştirilmesi kararı alındı  .Ancak yol yoktu bin bir zorlukla yol yapıldı   batarya Foça’ya yerleştirildi . Bu tedbirimiz sonucu düşman donanması İzmir Körfezinden tamamen çekildi.

İngilizler Uzunada’yı işgal etmiş ,uçak pisti inşa etmiş ,çadır hangar kurmuş hava üssü tesis etmiş,yerleştirdiği toplarla Urla’yı da ateş altına almıştı.

Uzunada’nın   geri   alınması   için   çıkartma   operasyonu   düzenlendi.Operasyonda  Türk Alman Avusturya Macaristan topçu bataryalarının büyük katkıları oldu. Urla ve Mordoğan’a yerleştirilen toplarla Uzunada ateş altına alındı.

6 Mayıs 1916 günü Karaburun sahilindeki topçularımızın açtığı ateş sonucu iki İngiliz Monitörü batırıldı .Uzunada alındı.

Bu arada İzmir’e hava saldırıları devam ediyordu. .İzmir’de üç Tayyare Bölüğümüz görev yapıyordu.  1 nci Deniz Tayyare Bölüğü(Güzelyalıda),5nci Tayyare Bölüğü (Seydiköy),12 nci Tayyare Bölüğü (Kaklıç) da üslerimiz vardı. Tayyarelerimiz   Sisam, Sakız,Midilli   adalarına   keşif   ve   taarruz harekatlarında bulunuyor , İzmir semalarında kıyasıya hava muharebeleri oluyordu .İzmir havadan da bombalanıyordu.

Alman Plt.Hans Joachim Buddecke’nin  tek başına girdiği  hava muharebesinde iki düşman   uçağını düşürmesi   büyük   memnuniyet   yarattı.Kendisine  Ege   Şahini   unvanı   çeşitli hediyeler verildi. Ekim1917

İzmir’deki yönetimimiz bir kısım Levanten ve Rumların içinde bulunduğu casusluk faaliyetlerine karşı mücadele verdi.

Yüz dokuz  yıl önce Mart 1915 tarihlerinde İtilaf Donanması İzmir’i denizden ve havadan  bombardıman etti.    5-15 Mart 1915 tarihlerinde yapılan bu bombardımanda düşman donanması gemi kayıpları vererek çekilmek zorunda kaldı. İşgalci filonun  bir kısmı Çanakkale’de  savaşına  katılma emri aldı ve   orada da başarısız oldu.İzmir’i bombalayan HMS Triumph Çanakkale’de batırıldı. Ancak İtilaf Donanmasının İzmir Körfezini ablukası devam etti.

İtilaf donanmasının İzmir saldırısı döneminde şehit düşen askerlerimizin aziz hatırasına Yenikale Şehitliği tesis edildi ,kitabe konuldu.

1333  SENESİ REBİYÜLAHİRİNİN 18.GÜNÜ  (5   Mart   1915)   İNGİLİZ VE FRANSIZ MÜŞTEREK GEMİLERİNDEN YENİKALE’YE ATILAN MERMİLERDEN MÜSTAKİL AĞIR TOPÇU EFRADINDAN TOP BAŞINDA ŞEHİT OLANLARIN RUHLARINA RIZAENLİLLAH FATİHA yazıldı.

Sancakkale hakkında BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA İZMİR SAVUNMASI ,  DÜNYA SAVAŞINDAN KURTULUŞA İZMİR (1914-1922)[3]  kitapları yazıldı.Sancakkale TRT Haber’in”İzmir’in unutulan destanı “ belgeseline, XVIII.Türk Tarih Kongresi “103 yıldır bilmediğimiz gerçek,İtilaf Donanmasının İzmir’i işgal girişimi” tebliğine konu oldu.

Yenikale ,İzmir’i koruma görevini son defa Birinci Dünya Savaşı döneminde yerine getirdi, İtilaf Donanması Çanakkale’den önce ilk yenilgisini  İzmir’de aldı.

Çatışma sırasında hayatını kaybeden askerlerimiz, Yenikale’nin arkasına yapılan Yenikale Şehitliğine gömüldü.

Yenikale ,368 yıl İzmir’in ve Batı Anadolu’nun savunmasında önemli bir yer tutmuş müstesna bir tarih anıtımızdır.Yenikale tarih şuuru vermek istediğimiz gençlerimiz için ilgi çekici bir tarih müzesi olmaya layıktır.

5-10 Mart’ı Yenikale Şehitleri günü olarak anmak  uğruna şehit düştükleri vatan topraklarında özgürce yaşayan bizlerin şehitlere olan kutsal görevimizdir.[4]

Unesco’nun önerisiyle dünya genelinde tarihi savaş alanları koruma altına alınmış,buna bağlı olarak Türkiye’de 1-Çanakkale-Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı.

2-Polatlı Tarihi Alan Başkanlığı kurulmuştur.

Bu gelişmeler olurken İzmir de Sancakkale’nin de tarihi savaş alanı olduğunu savunacak  ilgili ve bilgili kimse olmadığı için de İzmir Sancakkale Tarihi Alan Başkanlığının kurulması yönünde bir talep olmamıştır !

Antik dönem kalelerine özellikle ilgili olan Unesco’nun ,Anadolu’daki Türk kaleleriyle ilgili çalışma yaptırmadığı  tarihçilerimizin çok az bir kısmının dikkatini çekmiştir.Sancakkale Türk kalesidir.Bu özelliği dikkatten kaçırılmış, bilenlerde görmezden gelmiştir.

Türkiye’de Atatürk’ün ziyaret ettiği her mekan Müze olarak korunurken Hava Eğitim Komutanlığı içinde bulunan, 3ncü Tayyare Alayı Karargah binası olarak kullanıldığı dönemde  Atatürk’ün iki defa ziyaret ettiği Reşadiye  Köşkü hakkında Konak Belediye Başkanı,İzmir BŞB’sine  yazılı bilgi verildiği halde  ilgilenmedi.

3-Yenikale Şehitliği kitabesi.

Çanakkale Deniz savaşı tarihi 5.nci Ordu’nun tarihidir.5nci Ordu’nun yetki alanı Çanakkale-İzmir-Antalya’ya kadar  uzanan bölgeyi kapsamaktadır. İzmir ve Antalya’yı dahil etmeden anlatılan Çanakkale savaşları tarihi eksiktir.

Ancak Sancakkale’ye süregelen sivil ziyaretçi yasağı bu büyük hadisenin tarihe,sanata,edebiyata yansımasını,halkımız tarafından bilinmesini ve kaynaklarımızda yer almasını engellemiştir.

Dünyanın hiçbir devletinde 368 yıl ilgisiz kalınmış tarihi hadise yoktur. Keşfedilmemiş yeri kalmamış günümüz dünyasında bizim Sancakkale gibi 368 yıldır bilinmeden kalmış tarihi bir olay ve yapıdan bahsediyor olmamız çok büyük ayıptır. Bu ayıp durumun sorumluları günümüz yetkilileri ve ilgili tarih çevreleridir.

Çabamız: ne akademik çevrelerin ne de askeri çevrelerin bilmediği ve yapmadığı tarih araştırmalarının yapılması,

1-Narlıdere İstihkam okulu yamaçlarında İngiliz güçlerinin 1915 yılında bildiği bizim 2024 yılında bilmediğimiz iki Türk bataryasının yerinin bulunması ?.

2-Menteş  Kışlası içinde bulunan üç meçhul Türk askerinin mezarının ve bir Alman subayın mezarının araştırması?

3-Güzelbahçe Yukarı Çarşı camisi avlusunda mezarı bulunan Şehit Mülazım Akif Fikri Efendi hakkında araştırma yapılması.

4- Urla Karantina Adası Mezarlığı içinde bulunan meçhul  iki Türk askerinin mezarının araştırılmasıdır.

5-Eski Gümrük binasının Çaka Bey Limanı,II.Filotilla Komodorluğu olduğu dönemde ortaya çıkartılan üç eski Türkçe kitabe kayıptır.Bu konuyla ilgili MSB’nın açıklama yapması gerekir.

6-Eski Sancakkale fotograflarında görülen Anıt günümüzde kayıptır ,Bu durumla ilgili MSB’nın açıklama yapılması gerekir.

7-Birinci Dünya Savaşı döneminde İzmir’i : Menteş,Mordoğan,Yenikale,Uzunada,Foça’ya yerleştirilen Krupp topları korumuşken Açıkhava müzesi olabilecek zenginlikteki toplar İzmir’den götürülmüştür.Bu topların değerini Karşıyaka Belediye Başkanı Nevzat Çobanoğlu  takdir etmiş Birinci Dünya Savaşı Şehitler Anıtı yapmak için Foça’dan getirdiği Krupp topu Karşıyaka Yunuslar’a yerleştirmiştir.Ancak bönemin basını militarizmi çağrıştırıyor diye alehte propaganda yapmış ve bu top İstanbul Harbiye Askeri Müzesine götürülmüştür.        Bu topun bir benzeri olan top Uzunada’dadır.Kimsenin görme imkanı yoktur.İzmir’de kalan son top Sancakkale’ye taşınıp sergilenmelidir.

Sancakkale’nin 368 yıldır devam eden karanlık yasak dönemi sona erdirilmeli,şehitlerimize olan kadirşinastlık ve vefa duygumuz,şükran borcumuz yerine getirilmelidir.

Sancakkale Türk’ün Gazi kalesidir.Sancakkale’yi duyuralım sahip çıkalım.Sancakkale’nin 368 yıllık bilinmezliğine son verelim.Tören sonrası katılımcılarla  İZMİR’İN GAZİ SANCAKKALE’YE 368 nci YIL (1656-2024) SAYGI ZİYARETİ mize izin verileceğini beklenmiş ancak izin verilmemiştir. Sancakkale’ye  yasak döneminin sona erdirilmesini MSB mıza  arz ediyoruz. İZMİR’İN iftiharı GAZİ SANCAKKALE’nin tarihini ,Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve Silah arkadaşlarını Yenikale Şehitlerini saygı ve rahmetle anıyoruz.

Yenikale Şehitlerini anma törenine İzmir Milletvekili Erol Yeşilpınar,İzmir Valiliği Türk Dünyası Hizmetleri eski Koordinatörü Fadıl Ünal Prof.Dr.Necmi Ülker, Doc.Dr.Ali Kandilli,Cumhur İttifakı Balçova Belediye Başkanı adayı Erol Eroğlu,Zafer Partisi Narlıdere Belediye Başkan  adayı Batuhan Barut,Zafer Partisi Selçuk Belediye Başkanı adayı Selçuk Esen ,Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Mübetcel Timaç,Av.Özcan Pehlivanoğlu,Gazeteci Erdoğan Varol,Mustafa Yıldız, Sancakkale Dayanışma Grubu mensupları katıldı.

 

Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği Başkanı  CELAL ÖCAL

[1]Gaipten gelen haberci bu kaleyi görünce şöyle tarih düşürdü.Sancakkale gerçekten de denizin ve karanın kiliti oldu. Sene 1077(1666-1667) Kent ve  Seyyah Evliya Çelebinin gözüyle Kent ve Seyyah Metin Ekici-Turan Gökçe

[2] Ali Rıza İşipek-Cezayirli Gazi Hasan Paşa.

[3] Celal Öcal

[4] Necmi Ülker

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
İzmir’in Türkiye’nin Bilmediği Yenikale Şehitleri