Japonya ve Rusya Arasında Kunaşir Adası Gerilimi

featured

29 Mart’ta Sankei isimli bir Japon medya kuruluşu, Rusya’nın Kunaşir Adası’nda inşa ettiği yeni bir askeri üssün fotoğraflarını paylaşması , iki ülke arasında yeni gerilime neden oldu.

29 Mart’ta Sankei isimli bir Japon medya kuruluşu, Rusya’nın Kunaşir Adası’nda inşa ettiği yeni bir askeri üssün fotoğraflarını paylaştı. Yayınlanan fotoğraflarda Rusya’nın yeni askeri üssünün yanı sıra, “DBK Bal-E” olarak bilinen sahil füze sistemini adaya yerleştirdiği görülüyordu. Japonya ve Rusya arasında ihtilaflı bölge durumundaki Kuril Takımadaları’na bağlı Kunaşir Adası’ndaki bu gelişmenin yanı sıra, Kasım 2016’da Amerikan Pasifik Filosu’nun yayın organı olan “Fighting Watch”‘ yine Japonya’nın Rusya’dan istediği İturup Adası’na yerleştirilen “Bastion” sahil savunma füze sistemini rapor etmişti.

Rusya’nın söz konusu adaları silahlandırmasıyla ilgili olarak yaşanan gelişmelerin ardından, Tokyo durumu protesto ettiğini bildirdi. Rusya ise cevaben yaptığı açıklamada, Kuril Adaları’na yerleştirilen askeri birlik ve füzelerin Rusya Federasyonu’nun egemenlik hakkı olduğunu beyan etti. Japonya Savunma Bakanı Tomomi Inada ise durumu protesto ettiklerini, Kuril Adaları’nın güneyine yerleştirilen füze sistemlerinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

İki ülke birkaç ay önce mutabakat görüşmelerine başladıklarını açıklamışlardı

Rusya, 1949’da Japonya’nın kuzeyindeki Kuril Adaları’nı hakimiyeti altına almış ve burada yaşayan Japonları sınır dışı etmişti. Rusya’nın denetimine geçmeden önce adalarda 17 bin Japon yaşıyordu.

Geçtiğimiz Aralık ayında , iki ülke Kuril Adaları hakkında mutabakat görüşmelerine başladıklarını açıklamışlardı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Japonya ve Rusya Arasında Kunaşir Adası Gerilimi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.