Japonya’da Yüksek Mahkeme, Eşcinsel Evliliğin Yasaklanmasını “Anayasaya Aykırı” Buldu

Japonya’da Yüksek Mahkeme, Eşcinsel Evliliğin Yasaklanmasını “Anayasaya Aykırı” Buldu

Japonya’da bir yüksek mahkeme, eşcinsel evlilik yasağının “anayasaya aykırı” olduğuna karar verdi ve bu birliklerin yasallaştırılması yönünde artan baskılara işaret etti.

Perşembe günü Sapporo Yüksek Mahkemesi, eşcinsel çiftlerin evlenememesinin, temel aile kurma haklarını ihlal ettiğini söyledi ve eşcinsel birlikler için yasaların yokluğunu gidermek üzere hükümetin acilen harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Tokyo’daki bir alt mahkeme, daha önce Perşembe günü benzer bir karar yayınlamış ve bu konuda karar veren altıncı bölge mahkemesi olmuştu. Ancak Tokyo Bölge Mahkemesi’nin kararı, Japonya LGBTQ topluluğu için yalnızca kısmi bir zaferdi, çünkü bu karar, evliliği bir erkek ve bir kadın arasında olarak tanımlayan mevcut medeni birlik yasasını değiştirmiyor veya iptal etmiyor.

Japonya, eşcinsel çiftlerin yasal olarak evlenme ve eş haklarından mahrum bırakılan G7 ülkeleri arasında tek üye konumunda. Japon halkı arasında son yıllarda evlilik eşitliği konusunda destek büyümüşken, muhafazakar aile değerleriyle tanınan ve cinsiyet eşitliği ile cinsel çeşitliliği destekleme konusunda isteksiz olan iktidardaki Liberal Demokrat Parti, bu kampanyaya karşı çıkmaya devam ediyor.

“Çığır Açan Karar”

Amnesty International, Perşembe günkü kararları “çığır açan” olarak nitelendirdi. Kuruluşun Doğu Asya araştırmacısı Boram Jang, “Bugünkü mahkeme kararları, Japonya’da evlilik eşitliği yolunda önemli bir adımı işaret ediyor. Ülkedeki ilk Yüksek Mahkeme kararı olan Sapporo kararı, Japonya’da eşcinsel evliliklere yönelik kabul eğiliminin açık bir göstergesidir,” dedi. “Eşcinsel evliliğe yönelik hükümet yasağının anayasaya aykırı olduğunu belirterek, bu kararlar, böyle bir ayrımcılığın Japon toplumunda yeri olmadığını açıkça ortaya koyuyor,” ifadelerini ekledi ve hükümetin, çiftlerin heteroseksüel meslektaşlarıyla aynı evlilik haklarını tam olarak tadabilmesi için eşcinsel evliliğin yasallaştırılması yönünde proaktif adımlar atması gerektiğini belirtti.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Japonya’da Yüksek Mahkeme, Eşcinsel Evliliğin Yasaklanmasını “Anayasaya Aykırı” Buldu