Joe Biden’ın Dışişleri Bakanı Belli Oldu

featured

ABD’de başkan seçilen Joe Biden’ın, dışişleri bakanlığına Türkiye’de yakından tanınan Antony Blinken’ı getireceği belirtildi. Obama yönetiminde de üst düzey görevler üstlenen Blinken, temmuz ayında Hudson Enstitüsü’nde katıldığı bir söyleşide, Biden’ın seçilmesi halinde Türkiye konusunda nasıl bir siyaset izleyeceğinin şifrelerini vermişti.

ABD’nin yeni başkanı seçilen Demokrat Partili Joe Biden’ın kabinesindeki bazı isimleri yarın açıklaması bekleniyor. Biden’ın Amerikan yönetiminin en güçlü pozisyonlarından biri kabul edilen dışişleri bakanlığına, Türkiye’de iktidar çevrelerinin de yakından tanıdığı Antony Blinken’ı aday göstereceği belirtildi. Amerikan basını, Biden’ın dışişleri bakanlığına Blinken’i getirerek, Donald Trump yönetiminin kendine özgü dış politikasını ‘resetleme’ planında ilk somut adımı atmış olacağını yazdı.

Obama Döneminde Aktif Rol Aldı

Demokrat Parti içindeki dış politika çevrelerinde 30 yıldır politika yapıcı bir isim olan Blinken, uzun zamandır Biden’ın dış politika danışmanlığını yapıyor. Barack Obama döneminde ABD Dışişleri’nin iki numaralı ismi olmanın yanı sıra ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı görevlerini de yürütüyordu. Aynı zamanda, Biden’ın da ulusal güvenlik danışmanıydı. Blinken, Obama’nın çokça eleştirilen dış politikasında merkezi rollerden birini oynamıştı. 58 yaşındaki Blinken, eski Demokrat başkanlardan Bill Clinton’ın bazı konuşmalarını yazan isim olarak da tanınıyor.

Dışişleri Bakanlığı’nın Senato’da onaylanması halinde de, Biden’ın Trump yönetiminde bozulan Transatlantik ilişkileri onarma, çoklu ittifaklara dayalı bir şekilde ABD’yi yeniden ‘lider ülke’ haline getirme planlarının dümeninde olacak.

Türkiye Yakından Tanıyor

Antony Blinken, esasında Türkiye’nin de çok yakından tanıdığı bir isim. Barack Obama döneminde özellikle Suriye ve DEAŞ üzerine yapılan müzakerelerde önemli roller aldı; 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye’yi ziyaret etti. Blinken son olarak ise Türkiye’nin Kıbrıs siyasetine yönelik eleştirileriyle dikkat çekti.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Joe Biden’ın Dışişleri Bakanı Belli Oldu