Kanser İlacı Bulan Türk Bilim İnsanı Altın Madalya Kazandı

Kanser İlacı Bulan Türk Bilim İnsanı Altın Madalya Kazandı

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde görevli Prof. Dr. Nizami Duran, kanser tedavisinde devrim niteliğinde bir çalışmaya imza attı.

Prof. Dr. Duran, ‘Akciğer, Meme ve Melanoma Kanserleri Kemoterapisinde Düşük Toksisite, Yüksek Etkinlik Hedefli Yeni Yaklaşımlar’ başlıklı projesiyle, sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanserli hücreleri öldürebilen bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem, dünyada birçok kanser ilacının yasaklanmasına neden olan toksik etkileri ortadan kaldırıyor. Prof. Dr. Duran, bu çalışmanın patentini aldı ve uluslararası bir fuarda altın madalya kazandı.

Prof. Dr. Duran, yaptığı açıklamada, çalışmasının kanser tedavisinde selektif etki sağlayan bir çalışma olduğunu belirtti. “Çalışmamızda, sağlıklı hücreler üzerinde toksik etki oluşturmadan sadece kanser hücrelerini yok edilmesi amaçlandı. Hayvanlarda deneysel olarak oluşturduğumuz tümörlerin bu yolla yok edildiğini tespit ettik. Elde ettiğimiz sonuçları patentini aldığımız bu çalışmanın, 27 Nisan-01 Mayıs 2023 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen ‘8. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı (ISIF23)’da uluslararası jüri tarafından en iyi patentler arasında gösterilerek ödüle layık görülmesi üniversitemiz ve ülkemiz adına bizi gururlandırdı’” dedi.

Kanser tedavisinde karşılaşılan en büyük sorunun ilaçların yüksek toksisitesi olduğunu, bu nedenle birçok hastanın tedavisinin yarıda kesildiğini veya öldüğünü söyleyen Prof. Dr. Duran devamında, “Kanser tedavisinde kullanılan ilaçların tamamının yüksek toksisiteleri sebebiyle hastalar üzerinde hayati derecede yan etkiler oluşturmakta hatta hastaların ölümüne bile yol açabilmektedir. Geliştirdiğimiz projeyle sağlıklı hücre ve dokular üzerinde yan etki oluşturmaksızın ya da minimal düzeyde bir yan etkiyle kanser hücrelerini yok etmeyi başardık. Kanser ilaçları çok fazla düzeyde toksik etki oluşturduğunda, insan vücudunda kanserli dokuların tedavisi yanında da sağlıklı dokular üzerinde de şiddetli yan etki meydana getirmektedir. Dolayısıyla hastanın tedavisi sırasında hastada ciddi zararlar meydana gelebilmektedir. Bu sebeple birçok kanser ilacının kullanımı sınırlandırılmakta ya da hastanın tedavisi tamamlanamadan tedavi yarıda kesilmektedir. Çünkü oluşan ciddi toksisite, çoğu hastanın ölümüne dahi yol açabilmektedir. Biz bu patentimizle bu sorunun üstesinden gelmeyi hedefledik. Çalışmalarımızda aldığımız sonuçlar çok çarpıcıydı. En yakın zamanda bunu, ulusal prestij ve ekonomiye katkı anlamında faydalı hale getirmeye çalışacağız. İnşallah kısa zamanda önemli mesafeler kat edeceğiz” şeklinde konuştu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kanser İlacı Bulan Türk Bilim İnsanı Altın Madalya Kazandı