Prof. Dr. Osman Köse’den 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde Önemli Uyarılar

Prof. Dr. Osman Köse'den 1 Aralık Dünya AIDS Günü'nde Önemli Uyarılar

Türk Dermatoloji Derneği Veneroloji Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Osman Köse, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla önemli bir açıklamada bulundu. Köse, AIDS’in yayılma yolları ve korunma yöntemleri hakkında bilgi vererek, “AIDS en sık korunmasız ve riskli cinsel temasla bulaşır” dedi. AIDS’in (Kazanılmış Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) HIV (Human Immunodeficiency Virus) isimli virüsle ortaya çıktığını ve vücut savunma sisteminde yetmezlik yarattığını belirtti.

AIDS’in Bulaşma Yolları ve Korunma Önlemleri

Köse, hastalığın cinsel ilişki sırasında kondom kullanımıyla önlenebileceğine dikkat çekti. Ayrıca, hastalığın kan nakli, enjektörler ve anneden bebeğe doğum sırasında da bulaşabildiğini ifade etti. “AIDS temasla bulaşmaz” diyerek, AIDS’in günlük temaslarla, gözyaşı, ter, tükürük gibi sekresyonlar ve ortak kullanım alanlarından bulaşmadığını vurguladı.

AIDS Belirtileri ve Türkiye’deki Durum

HIV virüsünün deride özel bir bulgusu olmadığını ancak tüm deri hastalıklarının normalden daha aşırı ve yaygın belirtilerle ortaya çıkmasının AIDS için önemli bir gösterge olduğunu belirtti. Cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara sahip ve çok eşli cinsel yaşam süren bireylerde AIDS bulaşma riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Köse, dünya genelinde AIDS artış hızının yavaşlamakta olduğunu ve yeni tedavi yöntemleriyle yaşam sürelerinin uzadığını belirtti. Ancak Türkiye’de AIDS vakalarının son 6 yılda 4 kat arttığını ve önlem alınmazsa 2030 yılında 75 bin civarında yeni HIV olgusu görüleceğini öne sürdü. Türk Dermatoloji Derneği olarak, deri hastalıklarının aşırı belirtileri ve şüpheli öykülerde derhal dermatoloğa başvurulması ve test yaptırılması gerektiğini vurguladı.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Prof. Dr. Osman Köse’den 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde Önemli Uyarılar