Kazakistan’da Sel Felaketi: 10 Eyalette Olağanüstü Hal

Kazakistan'da Sel Felaketi: 10 Eyalette Olağanüstü Hal

Kazakistan’da karların ani erimesiyle sel meydana geldi. Selin etkilediği bölgelerden 46 bin 755 kişi tahliye edildi. 10 eyalette yerel ölçekte olağanüstü hal ilan edildi.

Yoğun yağışlarla geçen kışın ardından sıcaklık artışı ülkedeki karların aniden erimesine yol açtı. Erime sonrası oluşan taşkınlar sonucu, barajların dolduğu ve nehirlerin taştığı Kazakistan’da batı ve kuzey eyaletlerde 3 bin 171 ev su altında kaldı.

Acil Durumlar Bakanlığı yaptığı açıklamada, bugüne kadar sular altında kalan bölgelerden 14 bin 589’u çocuk olmak üzere 46 bin 755 kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Bu kişilerin 2 bin 602’si helikopterlerle kurtarıldı. Ayrıca 60 bin küçük ve büyük baş hayvan tahliye edildi.

Ülkenin batı eyaletlerinden Atrau’da, dün gece Cem nehrinin taşmasıyla birlikte Kulsarı şehri sular altında kaldı. Şehirden yaklaşık 14 bin kişi tahliye edildi. Yaşanan sel felaketi üzerine halka seslenen Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, “Bu sel, ölçek ve sonuçları açısından son 80’den fazla yıldaki en büyük felakettir” şeklinde konuştu.

Yerel Ölçekte Olağanüstü Hal

Tokayev konuşmasının devamında ülkede meydana gelen taşkın nedeniyle 10 eyalette (Abay, Akmola, Aktöbe, Atrau, Batı Kazakistan, Karagandı, Kostanay, Pavlodar, Kuzey Kazakistan ve Ulutau) yerel ölçekte olağanüstü hal ilan edildiğini duyurdu. Vatandaşların ümitsizliğe kapılmaması yönünde de çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı, selden etkilenen vatandaşlara maddi destek sağlanacağı ve sel bölgelerine ek askeri birliklerin gönderileceğini ekledi.

Türkiye’den Geçmiş Olsun Mesajı

Dışişleri Bakanlığı tarafından Kazakistan’daki sel felaketiyle ilgili paylaşılan mesajda, “Kazakistan halkına ve Hükümetine geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Türkiye, felaketin yol açtığı yaraların sarılmasını teminen her türlü yardımı sağlamaya hazırdır” sözleri yer aldı.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kazakistan’da Sel Felaketi: 10 Eyalette Olağanüstü Hal