Kazakistan’ın Yeni Hedefi Yıllık 20 Milyon Ton Petrol

featured

Kazakistan toprakları üzerinden geçişi sağlanan petrol ağında hedefi büyütttü. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Trans Hazar Uluslararası Güzergahı’nın (Orta Koridor) geliştirilmesinin özellikle önemli olduğunu belirterek, “(Bu güzergahta) petrol taşıma hacmini yılda 20 milyon tona çıkarmak için Aktau ve Kurık limanlarının mevcut tüm kapasitesini etkinleştirmemiz gerekiyor.” dedi.

Tokayev, ülkenin güneybatısındaki Hazar Denizi’nin kıyısında yer alan Aktau kentinde açıklamalarda bulundu.

Bölgenin coğrafi konumuyla büyük ulaşım ve lojistik potansiyeline sahip olduğunu dile getiren Tokayev, “Aktau liman kenti, Kazakistan’ın deniz kapısı olarak bilinir. Küresel tedarik zincirlerinin yeniden biçimlendirilmesi zemininde Hazar Denizi’nin rolü çarpıcı seviyede arttı. Liman altyapısının geliştirilmesi, konteyner ve nakliye merkezlerinin oluşturulması amacıyla bir dizi yatırım projesini uygulamayı hedefliyoruz.” dedi.

Tokayev, dünya pazarındaki durumu dikkate alarak Trans Hazar Uluslararası Güzergahı’nın (Orta Koridor) geliştirilmesinin özellikle önemli olduğunu kaydederek, “Bu konuda ortak ülkelerle karşılıklı anlaşmamız var. (Bu güzergahta) petrol taşıma hacmini yılda 20 milyon tona çıkarmak için Aktau ve Kurık limanlarının mevcut tüm kapasitesini etkinleştirmemiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Orta Koridor Girişimi

Türkistan coğrafyasından çıkarılan petrolün Hazar gölü ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşmasını amaçlayan ticaret yoludur. Karayolu, demiryolu ve bazı noktalarda denizyoluyla da gerçekleştirilen transferde Kazakistan büyük öneme sahip. Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan’dan çıkış yapan petrol bu güzergahı takip ederek Avrupa’ya ulaşıyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Kazakistan’ın Yeni Hedefi Yıllık 20 Milyon Ton Petrol