Komünizm neden başarısız oluyor ?

featured

Ülkemizin ekonomi açısından en kötü koşullara sahip olduğu şu günlerde şehir dışında üniversite okuyan bir genç olarak finansal zorlukların verdiği stres ile derin düşünceler içine girdim. Bir süre Marx’ın eşitlik amacı taşıyan düşüncelerini takip eden insanların neden tarihte başarısız olduğu ve hala ilerleyemediğini düşündüm.

Komünist kelimesini duyar duymaz tehlikeye karşı dikkat refleksinin uyandığı toplumlardan birisi olmamızın pek çok sebebi var. Bunlardan bir tanesi bu yazının konusu olan şahıs putlaştırma problemidir. Öyle ki bugün herhangi bir görüşün çoğunluğu o görüş hakkında karşı görüş kadar fikri olmayacak bir cehalet içerisindedir. Bu sözümün alıngan veya kötü anlaşılmaması iyileşme için gerekli bir sabır adımıdır. Hadi ilk olarak dünya çapında Komünizmin başarısız olma sebebini ve ülkemizdeki başarısızlığını inceleyelim!

Çarlık halkının Ekim Devrimi tarihteki en önemli olaylardan birisi olmuştur. Komünizmin tarihsel ilerleyişine yön verecek bu olay başarısını savaştan yorulmuş ve bıkmış insanların haklı davasına borçluydu. Avrupa ülkeleri için düşünülmüş ütopyanın ışıltılarının açtığı topraklarda Leninin ölümü sonrası halefi Troçkinin Stalin tarafından ortadan kaldırılması bu ışıltının yerini koca bir yangın alevi almıştı. Stalin’in, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zedong’un ve onların ardıllarının işledikleri insanlık suçlarını, bencilce hataları pek çok yerde dile getirildiği için bu yazıya bunları sıralamayacağım. Büyük problem şu ki onların hakim olduğu dönemde Komünizm, Sosyalizm gibi fikirlerinden esinlenen insanların onları putlaştırarak tartışılmaz, halktan üstün çünkü halkın kendisi konumuna yerleştirilmeleri geçmişteki hataları bilerek kendini onarmayı ve hatadan kaçmayı da engellemektedir.

Küba gibi güzel bir örneğe bakacak olursak Che, Sovyet politikalarını eleştirmek ve yanlış gördüğü şeyleri kabul etmemekle iyi bir örnekti. Fidel Castro ise “Bombalar yerine doktorlar” diyerek, Zedong’un yanlış eylemlerini eleştirerek iyi bir örnekti. Fakat şimdi tanıdığım Komünist arkadaşlarımdan birine sorsam bana üyesi olan ülkeleri kukla olarak kullanmış Rusya otoritesindeki Sovyetleri övecek ama tartışmaya girdiğimde ise illa bir yerde bilgisi kilitlenecek. Bir diğer sorunumuz özeleştiri ve putçuluğu yıkmanın ötesinde okumak ve araştırma eksikliğinin giderilmesidir. Marx gibi güçlü bir filozof, yazarın görüşlerini takip ettiğini söylemek büyük bir iddiadır, öyleyse takipçi hakkını vermeli ve yeterli birikime sahip olmalıdır.

Komünizmin bugün nefret, tiksinti, tehlike uyandırma sebebi bariz Sovyet, Çin soykırımlarıdır. Sınıf çatışmalarını ortadan kaldırma vaadiyle kimi manipüle edilen grupların yaptığı şeyler ise Nazizmdeki ırkçılığı andıran tarzda yaklaşımlardır. Bu tarz durumlardan kurtulmak için düşüncelerimizi iyileştirmek hangi görüşten olursak olalım hepimizin sorumluluğudur. Komünistleri niye eleştiriyorsun özel olarak derseniz çünkü Marx’ın görüşlerini seviyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin Çin ve Rusya sponsorluğundaki Perinçek tayfasından veya hem ABD hem Rusya tarafından desteklenen grubun taraftarlarınca yürütülen tayfalardan daha iyi görüşte kimselere ihtiyacı var. Bendenizin gözlemini ve yorumlarını okudunuz!

Teşekkürler…

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Komünizm neden başarısız oluyor ?