Merkez Bankası Faizleri Yükseltti: Yüzde 8.5’ten Yüzde 15’e

Merkez Bankası Faizleri Yükseltti: Yüzde 8.5’ten Yüzde 15’e

Merkez Bankası’nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan’ın ilk ciddi sınavı bugün sonuçlandı. Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini yüzde 8.5’ten yüzde 15’e çıkarma kararı aldı. Bu kararla Merkez Bankası, Mart 2021’den bu yana ilk kez faiz artırımına gitmiş oldu.

Faiz artırımının nedenleri ve etkileri PPK karar metninde şöyle açıklandı: “Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir.”

Kararda ayrıca “Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etmektedir. Bu gelişmede yurtiçi talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmuştur. Kurul, bu unsurlara ek olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir” denildi.

Faiz artırımının piyasalara etkisi ise şöyle oldu: Dolar kuru 23.57 TL’den 23.25 TL’ye geriledi. Altın fiyatları da düşüşe geçti. Borsa ise yükselişe geçti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Merkez Bankası Faizleri Yükseltti: Yüzde 8.5’ten Yüzde 15’e