Milli Şehit Kanunları

featured

İstanbul’un işgal altında bulunduğu dönemde Geçici Sevk ve İskan Kanunu‘nun gereğini uygulamakla,yöre halkını Ermeni çetecilerin katliamından kurtaran Türk Bürokratları yargılanarak idam edilir .Bir kısım Türk yöneticileri ise Ermeni terör örgütleri tarafından şehit edilir.Atatürk’ün T.B.M.M bu faciayı unutulmaz.

Soykırım iddialarına karşı milleti savundukları görüntüsünü veren yetkililer Gecici Sevk ve İskan Kanununun gereğini uygulayanların önce dönemlerinde yargılandıklarını, bir kısmının suçsuz bulunduğuna dikkat çekmeden ,işgal altındaki İstanbul’da yapılan yargılamaların İngiliz baskısı,Ermeni yalancı şahitlerin delaletiyle yapıldığı gerçeğini görmezden gelerek “Tehcirden sorumlu tutulan Türk Bürokratları idam dahil çeşitli cezalara çarptırıldılar” diyerek ,Mahkeme kararlarını,Türk Bürokratlarının suçlu olduğunun kanıtı gibi yorumlayarak kamuoyunu yanıltmaktadırlar.

İşgal altındaki İstanbul’da Nemrut Mustafa Divan-ı Harbi, Diyarbakır Valisi Mehmet Reşit Bey ,Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey,Urfa Mutasarrıfı Mehmet Nusret Bey hakkında verdiği idam kararı ardından, Mustafa Kemal ve silah arkadaşları hakkında da idam kararı vermiş katil, işbirlikçi bir mahkemedir.

Bu cinayet ve faciaları T.B.M.M kabullenmez ve unutmaz. 27 Haziran 1926’da “Ermeni Suikast Komiteleri tarafından Şehit edilen veya Bu uğurda suver-i muhtelife ile ducar-ı gard olan ricalin Ailelerine verilecek Emlak ve Arazi hakkında 882 sayılı Kanun çıkartılır.

( 405 sayılı Resmi Gazetede yayımlanır)

Kanunun 1.Maddesi:Ermeniler tarafından siyasi maksatlarla şehit edilen Türk siyasi heyetinin eş ve cocuklarına Ermeni emval ve emlaki metrukesinden bir meslek temlik olunur.

2.Madde:İşbu meskenin kıymet ve mahiyeti “şehit edilen zevatın en müreffeh zamanındaki hal ve şanı dikkate alınarak” takdir olunacağı belirtilir.

Kanunun çıkarılma sebebi “Büyük mefkureler arkasında hayatını feda eden büyük zevatın aile ve evlatlarının acılarını gidermek onları mükafatlandırmak,benzerini teşvik etmek ve milletin şükran hislerini göstermek doğrulamak şeklinde açıklanır.

Bu Kanun çerçevesinde “Talat Paşa,Cemal Paşa (13.4.1924-478) ,Cemal Azmi Bey,Bahaeddin Şakir,Cemal Paşa’nın yaverleri Süreyya Bey,Nusret Bey,Sait Halim Paşa’nın aile fertleri olan 22 kişiye şeref aylığı bağlanır.

Tehcir Meselesinden dolayı Kürt Mustafa’nın Riyaset ettiği Divan-ı Harp kararıyla idam edilen, mahkeme sırasında kaçıp intihar eden Diyarbakır Valisi Mehmet Reşit Bey ,Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey 14 ekim 1922 de,Urfa Mutasarrıfı Mehmet Nusret Bey 25 aralık 1921’de Milli Şehit ilan edilir ve aile mensubu 20 kişiyevatani hizmet tertibinden ömür boyu şeref aylığı bağlanır.

Her şehit ailesine tazminat olarak bir miktar para verilir.TBMM’si bu para yardımının Devlet bütcesinden değil,suç işleyerek kaçan ,bir daha geri dönmeyen Ermenilerin mallarından yapılmasına özen gösterir.

Atatürk’ün T.B.M.M’si bu kanunları çıkararak Ermeni Komiteleri tarafından görevleri gereği hedef olarak seçilen veya düzmece mahkemelerde yargılanarak idam olunan, tek suçları devlete hizmet etmek için çabalamak olan yetkililerin geride bıraktıklarının yanında olduğunu gösterir.Meclis yaptığı yardımla “Şehitlerin bu cezaları hak etmediklerini, mahkeme kararlarının düzmece olduğunu ve esas suçluların Ermeni Komiteleri “olduğunu gösterir.

Siyasi Parti yetkilileri,Milletvekilleri bu kanunları bilmek zorundadır,görmezden gelmeye hakları yoktur.Bu Kanunların varlığının aksine karar almak ,Ermeni soykırımı iddialarını sahiplenmek Atatürk’e ve onun Meclisine hakaret demektir. Yüreğinde azıcık Atatürk ve Türklük sevgisi olanların asla yapmaması gereken davranıştır. Bu sebeplerle konu Tarihçilere de bırakılamaz,TBMM’nin sahiplendiği gibi gereği yapılır.

Tehcir Meselesinden dolayı Kürt Mustafa’nın Riyaset ettiği Divan-ı Harp kararıyla idam edilenler grubunda ilgili kanunda adları geçen 20 kişiden sonuncusu olan Milli Şehit Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey’in kızı Müşerref Gürenci’nin İzmir’de yaşadığını Aydil Erol öğrenir.Arkadaşı Celal Öcal’ın yaptığı görüşme Türk Dünyası Araştırmaları Tarih Dergisinde yayımlanır.

Müşerref Gürenci Aile , babası ve dedesi ile ilgili hatıralarını paylaşır. Babasının idamı sonrası fotograflar çekilmiştir.

1-Dedesi’nin babasının cenazesini Sirkeci’den bir motorla Kadıköy’e getirmesi.

2-Mehmet Kemal Bey’in Teyzesinin kaldığı Kadıköy Mühürdar Sokağı 67 no’lu evden cenazesinin çıkartılması.

3-Türk Bayrağına sarılı tabutun Askeri birlik eşliğinde taşınması.

4-Askeri Tıbbiye ve Üniversite öğrencilerinin “Türklerin büyük şehidi Mehmet Kemal” yazılı çelenkle cenaze töreninde bulunması

5-Mehmet Kemal Bey’in üç fotografı

aile arşivinden çıkar.Fotografların arka yazılarını oğlu Adnan Ergüder yazar.(Bi günah yere babamın idamı …..)

Müşerref Hanım’ın çantasından babasıyla ilgili düzgün bir şekilde topladığı evrak ve belgeler çıkar.Bu belgelere göre Babasının mezarına Mülkiyeliler Birliği sahip çıkmıştır.

Babasının arkadaşı olan Aka Gündüz’ün , ablasını Cumhuriyet Kadını ,Mustafa Kemal’in gelini olduğu vurgusu yaptığı “Unutulmayan adamın gelin olan kızına” makalesinin yazılı olduğu Cumhuriyet Gazetesi.

Eminönü Mal Müdürlüğünden verilen “kaydı hayat şartıyla şeref aylığı” belgesi.

Babasıyla alakalı gazete tefrikalarını ,.

TRT’nin “Son Tanıklar” belgeselinde kamuoyu ile paylaşır.Ancak paylaştığı belgelerin çok azı belgeselde yer alır.

Adana Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün diktiği “Milli Şehit Mehmet Kemal Bey’in heykelinin açılış törenine katılır.Törene KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın katılması ilgi arttırır.

Hayatının son döneminde Ermeni soykırımı iddialarının gündeme getirildiği her gelişmede evinde düzenlediği basın toplantılarıyla en yaşlı Şehit kızı sıfatıyla açıklamalarda bulunur.

Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği tarafından yılın annesi seçilir.

Ressam Embiya Çavuş’un İzmir’de düzenlediği “Türk Dünyasının yaşadığı dram” sergisinin açılışını yapar.

İzmir Vali yardımcıları,İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal ,İzmir Türk Birliği Dernekleri Müşerref Gürenci Hanım’ı evinde ziyaret eder.Ömrünün sonuna kadar taşıdığı “En yaşlı Şehit kızı” sıfatını iftiharla temsil eder. 2008 yılında vefat eder.Bütün şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz.

Milli Şehit Kanunları

Milli Şehit Mehmet Kemal Bey

Milli Şehit Mehmet Kemal Bey

Bigünah olarak idam edilen babamın ölüm tarihi 10 Nisan 1335 (1919) saat 19.00 da (Beyazıt Meydanında idam edilmiştir) Doğumu 1885 .Dedem Sirkeci Gümrük müdürü Arif Bey ve halamın beyi Anadolu Ajansı mümessili İhsan Barlas ile oğlu (Babam) Şehit Kemal’in naaşını Kadıköy’e motorla geçirirken.Adnan Ergüder .Arif Bey oğlunun cenazesini Sirkeciden Kadıköy’e götürür.

Milli Şehit Mehmet Kemal Bey

Bi günah olarak babamın idamı.10 Nisan 1335 Perşembe saat:19.00 da Beyazıt Meydanında cenazesi Türk münevverleri,Tıbbiyelilerin omuzlarında çelenk üzerindeki yazı “Türklerin büyük şehidi Kemal Bey” Adnan Ergüder.

Milli Şehit Mehmet Kemal Bey

Bi günah olarak babamın idamı.10 Nisan 1335 Perşembe saat:19.00 da Beyazıt Meydanında cenazesi Türk münevverleri,Tıbbiyelilerin omuzlarında halen medfun bulunduğu Kuşdilindeki Mahmut Baba Mezarlığına götürülürken. Adnan Ergüder.Cenazeye Askeri birlik de eşlik eder.

Milli Şehit Mehmet Kemal Bey

Bi günah olarak babamın idamı.10 Nisan 1335 (1919) Perşembe saat:19.00 Beyazıd Meydanında cenazesi Türk münevverleri,Tıbbiyelilerin omuzlarında.Büyük teyzemin evinden Kuşdili Mahmutbaba mezarlığına ebedi istiratgahına götürülmek üzere çıkartılırken (Kadıköy Mühürdar 67 no’lu evden çıkartılır teyzesi İsmet Hanım’ın evinden Türk bayrağına sarılarak çıkartılır.

Milli Şehit Mehmet Kemal Bey

Celal Öcal,Müşerref Gürenci,Şükrü Karaca

Boğazlıyan Kaymakamı Milli Şehit Mehmet Kemal Bey’in vasiyetinde ve ilgili kanunda adı geçen kızı Müşerref GÜRENCİ 1914-2008

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Milli Şehit Kanunları