Mısır’daki Menkaure Piramidi Yenileme Çalışması Sosyal Medyada Tartışmalara Neden Oldu

Mısır'daki Menkaure Piramidi Yenileme Çalışması Sosyal Medyada Tartışmalara Neden Oldu

Mısır’ın Gize şehrinde bulunan ünlü Menkaure Piramidi’nde gerçekleştirilen yenileme çalışmaları, sosyal medyada geniş yankı buldu. Yenileme çalışmalarının gösterildiği bir video, çeşitli eleştirileri de beraberinde getirdi.

Bu tartışmaların odağında yer alan görüntüler, Menkaure Piramidi’nde yürütülen yenileme faaliyetlerini gözler önüne seriyor. Bazı uzmanlar, bu çalışmaları eleştirirken, Mısır Eski Eserler Yüksek Konseyi Başkanı Mostafa Waziri, bunu “yüzyılın projesi” olarak nitelendirdi. Geçtiğimiz hafta sosyal medya üzerinden paylaşılan bir videoda Waziri, işçilerin Gize’deki sfenks ve daha büyük olan Kefren ve Keops piramitlerinin yanı sıra Menkaure Piramidi’nin tabanına granit bloklar yerleştirildiğini gösteriyor.

Tarihi piramit, ilk inşa edildiği dönemde granit kaplamayla bezeliydi. Ancak zaman içinde bu kaplamanın büyük bir kısmı kayboldu. Yürütülen yenileme çalışmalarının amacı, granit kaplamayı yeniden inşa ederek yapının orijinal stilini geri kazandırmak. Mısır-Japon heyetinin başında olan Waziri, projenin üç yıl sürmesinin planlandığını ve bunun “Mısır’ın 21. yüzyılda dünyaya hediyesi” olacağını ifade ediyor.

Ancak, bu videonun altına yazılan onlarca yorum, çalışmaların eleştirel bir şekilde değerlendirildiğini gösteriyor. Mısırbilimci Monica Hanna, “Bu imkansız! Eksik olan tek şey Menkaure piramidine döşeme eklemekti! Mısır mirasının yönetimindeki saçmalığa ne zaman son vereceğiz?” diyerek tepkisini dile getirdi. Hanna, yenileme çalışmalarıyla ilgili uluslararası ilkelerin bu tür müdahaleleri yasakladığını belirtti ve tüm arkeologları derhal harekete geçmeye çağırdı.

Diğer yorumlar da alaycı bir tutum sergiledi. Bazı kullanıcılar, “Pisa Kulesi’ni düzeltme projesi ne zaman planlanacak?” ve “Piramitlere fayans yerine neden duvar kağıdı yapıştırmıyoruz?” gibi sarkastik sorularla tepkilerini ifade etti.

Turizmden gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 10’unu elde eden Mısır için mirasın korunması, sık sık hararetli tartışmaların konusu oluyor. Bu yenileme çalışması da, kültürel mirasın nasıl korunması gerektiği konusundaki geniş çaplı tartışmaların bir parçası haline geldi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Mısır’daki Menkaure Piramidi Yenileme Çalışması Sosyal Medyada Tartışmalara Neden Oldu