Monet’in “Nilüferler” İzleyicilerinin Ruh Halini İyileştiriyor

Monet’in “Nilüferler

Fransız empresyonist ressam Claude Monet’nin (1840-1926) en ünlü eserlerinden biri olan “Nilüferler” tablosu, sadece müzelerde değil, internet üzerinden de insanlara sanatın güzelliğini ve keyfini yaşatıyor. Avusturya’da yapılan bir araştırmaya göre, bu tabloyu çevrim içi olarak iki dakika boyunca seyreden kişilerin ruh hallerinde olumlu bir değişim gözleniyor.

Araştırma nasıl yapıldı?

Araştırmayı yapan Viyana Üniversitesi’nden psikologlar, İngiltere’deki National Gallery’de sergilenen Monet’nin “Nilüferler” tablosunu, akıllı telefon, dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar aracılığıyla 240 kişiye gösterdiler. Katılımcılardan, tabloyu izlemeden önce ve sonra ruh durumlarına ilişkin bir anket doldurmaları istendi. Sonuçlar, tabloyu çevrim içi olarak iki dakika süreyle izlemenin bile insanların ruh hallerini iyileştirdiğini ortaya koydu.

Araştırmanın anlamı ne?

Araştırmanın yazarlarından MacKenzie Trupp, bu sonucun insanların evden çıkıp müzeye gitmelerinin gerekmediğini, aksine müzelere gidemeyen insanların sanat eserlerinden dijital ortamda da faydalanabileceğini gösterdiğini söyledi. Trupp, ruh halindeki iyileşmenin daha net görülmesi için büyük ekranlı cihazların daha etkili olabileceğini de belirtti.

Nilüferler tablosu hakkında

Monet, empresyonizmin kurucusu ve öncüsü olarak kabul edilen bir ressamdır. Doğayı olduğu gibi yansıtmaya çalışan ve ışığın etkisini resimlerine yansıtan Monet, özellikle peyzaj resimleriyle tanınır. Nilüferler tablosu, Monet’nin Giverny’deki evinin bahçesindeki nilüferli havuzdan ilham alarak yaptığı bir seri resmin parçasıdır. Bu seri resimlerden biri olan Nympheas en Fleur (Çiçek Açan Nilüferler), 2018 yılında New York’ta düzenlenen bir müzayedede 84,6 milyon dolara satılmıştır.

Araştırmanın sonuçları, “Computers in Human Behavior” dergisinde yayımlanmıştır.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Monet’in “Nilüferler” İzleyicilerinin Ruh Halini İyileştiriyor