Nihal Atsız Kimdir?

Nihal Atsız Kimdir?

Nihal Atsız, Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan yazar, şair, öğretmen ve Türkologdur. Türkçülük ve Turancılık akımlarının önde gelen savunucularından olan Atsız, Türk tarihi, kültürü ve diline büyük bir ilgi duymuş ve bu konularda pek çok eser vermiştir. Aynı zamanda Türkçülük hareketinin öncü dergileri olan Atsız, Orhun ve Ötüken’in kurucusu ve yayıncısıdır. Atsız, siyasi görüşleri ve yazıları nedeniyle birçok kez tutuklanmış, yargılanmış ve hapis yatmıştır. Ancak bu durum onun Türkçülük fikrinden vazgeçmesini engellememiştir.

12 Ocak 1905’te İstanbul’da doğdu. Babası Deniz Güverte Binbaşısı Mehmet Nail Bey, annesi Deniz Yarbayı Osman Fevzi Bey’in kızı Fatma Zehra Hanım’dır. Ailesi Gümüşhane ve Trabzon kökenli olup, Çiftçioğulları ve Kadıoğulları ailelerine mensuptur. Atsız, ilköğrenimini Kadıköy’de, orta öğrenimini Kadıköy ve İstanbul Sultanilerinde (İstanbul Lisesi) tamamladı. Askeri Tıbbiye’ye kaydoldu ancak Türkçülük fikrine karşı olan öğrencilerle kavga ettiği ve Arap asıllı bir mülazıma selam vermediği için okuldan atıldı. Daha sonra Darülfünun Edebiyat Bölümü’ne girdi ve 1930 yılında mezun oldu. Türkiyat Enstitüsü’ne asistan olarak girdi ve burada Zeki Velidi Togan’ın öğrencisi oldu. Liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı. 31 Mayıs 1952 ile 1 Nisan 1969 tarihleri arasında Süleymaniye Kütüphanesi’nde memur olarak çalıştı ve buradan emekli oldu.

Edebiyat hayatına 1926 yılında Genç Kalemler dergisinde yayımlanan “Bir Muharebe Hikâyesi” adlı öyküsüyle başladı. 1931 yılında kendi adını taşıyan Atsız dergisini çıkardı. Bu dergide Türkçülük fikrini savunan yazılar, şiirler, öyküler ve tarih araştırmaları yayımladı. Dergi, 1932 yılında kapatıldı. 1933 yılında Orhun dergisini çıkaran Atsız, bu dergide de Türkçülük ve Turancılık akımlarını destekleyen yazılar yazdı. Dergi, 1934 yılında kapatıldı. 1943 yılında Orhun dergisini yeniden yayımlamaya başlayan Atsız, bu dergide de Türk tarihi, kültürü ve diline ilişkin yazılar yazdı. Dergi, 1944 yılında kapatıldı. 1964 yılında Ötüken dergisini çıkaran Atsız, bu dergide de Türkçülük fikrini savunmaya devam etti. Dergi, 1974 yılında kapatıldı.

1944 yılında Turancılık ve ırkçılık suçlamasıyla yirmi iki arkadaşıyla birlikte tutuklandı ve yargılandı. Bu dava, Türk siyasi tarihinde Irkçılık-Turancılık Davası olarak bilinir. Atsız, bu davadan beraat etti. 1973 yılında ise Anayasanın tanıdığı kamu haklarını ırk mülahazasıyla kaldırmayı hedef tutma suçundan hüküm giydi. Ancak yaşlılığı nedeniyle cezası Cumhurbaşkanlığı tarafından bağışlandı.

Türk tarihi ve kültürüne dayanan romanlar, öyküler, şiirler, tiyatro oyunları, denemeler, makaleler, incelemeler, biyografiler, sözlükler ve ansiklopediler yazdı. En bilinen eserleri Bozkurtların Ölümü, Bozkurtlar Diriliyor, Ruh Adam, Deli Kurt, Z Vitamini’dir.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Nihal Atsız Kimdir?