Türk Tarihçi Mustafa Çalık Vefat Etti

Türk Tarihçi Mustafa Çalık Vefat Etti

Türk tarihçi, yazar ve siyaset bilimci Dr. Mustafa Çalık, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 4. evre kanserle mücadele eden Çalık, Türk kültür ve düşünce dünyasının en sıra dışı isimlerinden biri olarak kabul ediliyordu. 26 Eylül tarihinde sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “Muhtemelen bu sizlerle son hasbihâlim ve muhaberem olmuş olabilir; zîrâ, 2022’nin Kasım ayı ortalarında hastalığımın (kanser) nüksetmesinden sonra her ne kadar inişli çıkışlı bir süreç yaşadıysam da şu an itibariyle malûm illetin 4. safhasında bulunuyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Mustafa Çalık Kimdir?

Mustafa Çalık, 1956 yılında Gümüşhane Çalık köyünde doğdu ve ilk ile orta öğrenimini Gümüşhane’de tamamladı. Türk Ülkücüler Teşkilatı, Ülkü Ocakları ve Milliyetçi Hareket Partisi’nde (MHP) aktif roller üstlendi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olan Çalık, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra Yeni Sözcü dergisi ve Hamle dergisinde yazarlık yaptı. Devlet Planlama Teşkilatı’nda çalışan Çalık, ABD’de Denver Üniversitesi’nde milletlerarası politika alanında master yaptı. Türkiye Günlüğü dergisinin yayınlanmasına katkıda bulundu ve doktorasını “MHP Hareketi’nin Siyasi Sosyolojik ve Kültürel Kaynakları” başlığı altında tamamladı. Çalık, akademik kariyerinin yanı sıra Türkiye Günlüğü dergisinin Genel Yayın Müdürlüğü’nü ve Cedit Neşriyât’ın editörlüğünü yürütüyordu. Ayrıca kendi köyünde hayvancılık yapmaktaydı.

Dr. Mustafa Çalık’ın vefatı, Türk akademik ve düşünce dünyasında derin bir üzüntüye sebep oldu. Hayatı boyunca siyasi, kültürel ve akademik alanlarda önemli katkılarda bulunan Çalık, eserleri ve düşünceleriyle hatırlanmaya devam edecek.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türk Tarihçi Mustafa Çalık Vefat Etti