Nijer’de Hareketlilik: Hava Sahası Kapatıldı

Nijer’de Hareketlilik: Hava Sahası Kapatıldı

Nijer’de 26 Temmuz’da gerçekleşen askeri darbenin ardından, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) darbecilere baskıyı artırıyor. ECOWAS, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’un serbest bırakılması ve görevine iade edilmesi için askeri cuntaya 30 Temmuz’da 7 günlük bir süre tanımıştı. Ancak bu süre 6 Ağustos’ta dolmasına rağmen, darbeciler talepleri yerine getirmedi. Bunun üzerine ECOWAS, askeri müdahale dahil her türlü seçeneği değerlendireceğini duyurdu.

Askeri cunta ise ECOWAS’ın baskısına boyun eğmedi. Sürenin dolmasından kısa bir süre önce, Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) adını verdiği cunta yönetimi, Nijer hava sahasını ikinci bir emre kadar kapattığını açıkladı. CNSP, yabancı bir ülkenin ECOWAS iş birliğiyle Nijer’e saldırı hazırlığında olduğunu iddia etti ve ECOWAS’ın halihazırda iki Orta Afrika ülkesine asker konuşlandırdığını bildirdi.

ECOWAS ise henüz resmi bir açıklama yapmadı. Ancak Amerikan Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, ECOWAS’ın askeri operasyon için daha fazla zamana ihtiyacı var. Gazete, ECOWAS ülkelerinden birinde görev yapan üst düzey bir askeri yetkilinin “Şu an için böyle bir askeri harekata katılmadan önce birliklerimizin gücünü artırmamız gerekiyor. Herhangi bir askeri harekatın başarısı iyi bir hazırlığa bağlıdır.” dediğini aktardı. Yetkili, bu süreçte ECOWAS’ın ekonomik yaptırımlar kanalıyla Nijer’e baskıya devam edeceğini ve daha geniş ticari ambargo için uluslararası kurumlardan destek arayacağını da söyledi.

ECOWAS’ın cuntaya tanıdığı sürenin 1 hafta daha uzatılacağı tahmin ediliyor. Nijer’de 26 Temmuz’da gerçekleşen darbe, ülkenin 1960’ta Fransa’dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana beşinci ve 2010’dan bu yana ilk askeri darbe oldu. Darbe ayrıca, son dönemde Gine, Mali ve Sudan gibi yakın ülkelerde meydana gelen ve bölgenin “darbe kuşağı” olarak anılmasına yol açan son darbelerin ardından geldi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Nijer’de Hareketlilik: Hava Sahası Kapatıldı