• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

O Eser New York’ta Satıldı

featured

Yıllar önce Türkiye’den ABD’ye kaçırılan bir tarihi eser, ünlü müzayede firması Christie’s de düzenlenen açık artırmada 14 milyon 500 bin dolara satıldı.

‘Guennol ‘ (Yıldız Avcısı) adlı beş bin yıllık kadın heykelinin satışı sırasında Christie’s New York binası önünde toplanan Türkler, protesto düzenledi.

Türkiye’nin iadesi için hukuki çalışmalar başlattığı Guennol Yıldız Avcısı adlı tarihi eser, Christie’s Müzaye Evi’nin Rockefeller Center’daki New York merkezinde düzenlenen açık artırmada satışa sunuldu.

Christie’s’in 2017 açık artırmasında satışa sunulan Guennol Yıldız Avcısı, toplam 14 milyon 471 bin 500 dolara alıcı buldu. 2 milyon dolardan başlatılan açık artırma, yaklaşık 25 dakika sürdü.

Eseri satın almak isteyen üç kişi sürekli arttırmada bulunarak fiyatın yükselmesine neden oldu. Tarihi eser telefonla arttırmaya katılan ismi bilinmeyen bir koleksiyoncu tarafından satın alındı.

Mahkeme tedbir kararını kabul etmedi

New York Christie’s Sözcüsü konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Sözcü, 27 Nisan’da Türkiye tarafından eserin satışının durdurulması için yapılan ihtiyati tedbir kararı aldırma başvurusunun ABD’de mahkeme tarafından kabul edilmediğini söyledi.

Bölge Hakimi Alison Nathan tarafından kararın reddedilmesi sonrasında tarihi eserin açık artırmanın yapıldığını belirtti.

Christie’s Başkanı Jussi Pylkkanen’in yönettiği açık artırmanın başında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ABD mahkemesine tarihi eserin satışıyla ilgili ihtiyati tedbir için başvuruda bulunduğunu söyledi. Başkan Pylkkanen, Türkiye’nin yaptığı başvuru nedeniyle tarihi eseri satın alacak kişiden 60 gün süresince para alınmayacağını ayrıca bu süre içinde tarihi eserin alıcısın bu süreden önce teslim edilmeyeceğini söyledi.

Birçok müzede sergilendi

1966-1993 yılları arasında Guennol Koleksiyonu’ndan ödünç olarak alınan eser ilk defa New York Metropolitan Sanat Müzesi sergilenmişti. Eser, daha sonra aynı müzede 8 Mayıs-17 Ağustos tarihleri arasında “Millattan Önce 3. Milenyum’da İlk Şehirlerin Sanatı” sergisinde de gösterilirken, Avrupa ve ABD’de bir çok müzede de sergilenmişti.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da dün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, müzayedede satışa sunulan eserin, 200 yıldır devam eden büyük bir soygunun bir parçası olduğunu söyledi. Washington’daki Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşavirliği, Büyükelçilik ve New York Başkonsolosluğu üzerinden hukuki girişimde bulunduklarını belirtti.

Türkler satışı protesto etti

Müzayede evinin önünde toplanan bir grup Türk, Türkiye’ye ait eserin satışını protesto etti. Burada bir basın bildirisi okuyan Türkler, eserin kaynağı olan ülkeye teslim edilmesini istediler.

Protestocular ayrıca, ‘Tarihi eserler insanlığın ortak hazinesidir’ , ‘Christie’s Türk eserine çifte standart uygulama’ yazılı pankartlar açtı. Protestoya katılan MUSİAD ABD Başkanı Mustafa Tuncer, Anadolu’dan çalınarak, kaçırılarak, Anadolu’ya ait olan tarihi eserlerin haraç mezat açık artırmalarda satışını protesto ettiklerini belirterek,” ABD’de yaşayan Türk Amerikalılar olarak bu tarihi eserlerin tekrardan ait oldukları Anadolu’ya kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Hırsızlık sonucu Anadolu’dan kaçırılan bu tarihi eserlerin tekrardan Anadolu’ya ait oldukları yere dönmesini istiyoruz.” dedi.

Kültür Bakanlığı ayrıca kaçırılan tarihi eserin satışını protesto etmek amacıyla New York Times gazetesine tam sayfa ilan verdi ve tarihi eser kaçakçılığına dikkat çekildi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
O Eser New York’ta Satıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.