Özbekistan’da Reformcular ile Muhafazakarlar Arasındaki Çekişme Büyüyor

featured

Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev göreve geldiği günden beri reformist adımlar atarken Rüstam İnoyatov’un buna karşı olduğu belirtiliyor

Özbekistan’da kurucu Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un ölümü sonrasında yönetim Taşkent elitleri denilen Şavkat Mirziyoyev, Rustam Azizov ve Rustam İnoyatov arasında paylaşılmıştı. Şavkat Mirziyoyev Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduktan sonra özellikle Milli Güvenlik Servisi (Milliy Havfsizliq Hizmati) başkanı Rüstam İnoyatov ile ters düştü.

Siyasi tutukluların affı konusundaki ayrılığın  darbe tehdidi oluşturmasından korkuluyor

Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev göreve geldiği günden beri reformist adımlar atarken Rüstam İnoyatov’un buna karşı olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Mirziyoyev tarafından birçok siyasi suçlu özgürlüklerine kavuşurken İnoyatov ekibi bu adımları baltalamak için ülkede tutuklama operasyonlarına girişti. Son günlerde BBC Uzbek’in haberine göre muhalif görüşten olan ve Mirziyoyev’in reform adımlarına destek veren gazeteci Hayot Nasreddinov Milli Güvenlik Servisi tarafından tutuklandı. Nasreddinov’un tutuklanma sebebine dair hiçbir bilgi ise verilmedi. Ayrıca Nasreddinov’un avukatı Milli Güvenlik Servisi’nin tehditleri sonucu müvekkilinin savunmasından vazgeçti.

Hayot Nasreddinov “fergana.ru” sitesinde iktisadi meselelere dair makaleler yazıyordu. Gazeteci Nasreddinov, Cumhurbaşkanı Mirziyoyev’in reformist uygulamalarına destek veriyordu.

Yönetimin en üst kademelerindeki bu ayrılık akıllara bir darbe tehlikesini getiriyor. Rüstam İnoyatov, İslam Kerimov dönemindeki en kirli işleri yürüten kişi olarak biliniyor. İstihbarat kurumları ile birlikte askeriyede de bir ağırlığı olabileceği konuşuluyor.

Özbekistan’daki “elitler” arasında bir Mirziyoyev çemberi oluştuğu belirtiliyor. Bunun sebebinin ise Şavkat Mirziyoyev’in özellikle İslam Kerimov döneminde yolsuzluğa bulaşan ve sorumsuz hareket eden yerel yöneticileri tasfiye etmesi olarak gösteriliyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Özbekistan’da Reformcular ile Muhafazakarlar Arasındaki Çekişme Büyüyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.