Pontus Oyununda Son Perde: Kemençe

featured

Trabzon doğumlu, Trabzonlu biriyim ve bununla her fırsatta gurur duyuyorum. Karadeniz müziğini oldukça seviyorum. Son yıllarda Pontus oyunu, Kemençenin arkasına saklanılarak oynanıyor.

Trabzon’un özellikle iç kesimdeki ilçelerin dağ köylerinde, Antik Yunanca bölge ağzıyla Rumca (Romeika) günümüze kadar bölgede yaşayanların ikinci dili olarak günümüze kadar gelmiştir. Öncesi, iç içe yaşayan Rum ve Türkler arasındaki etkileşim neticesinde Türkler tarafından öğrenilmiş olabilir. Rumcanın nasıl Türkler’e geçtiği ve günümüze değin yaşayabildiğinin cevabını Dil Bilimciler veya Sosyolaglar bilimsel olarak cevaplayacaktır.

Son yıllarda özellikle Trabzon’da genç şarkıcılarda Rumca albüm çıkarma, Rumca şarkı söyleme bir moda haline geldi. Müzik eğitimi olmayan, çoğunluk itibariyle Lise veya Ortaokul mezunu olan bu gençlerin, Rumca şarkılar sayesinde albümlerinin peşi sıra çıkması, Yunanistan’da Pontusçu Televizyonlarda boy göstermesi müzik yeteneklerinin mi bir eseri yoksa, piyon olarak ileri sürülmeleri mi ilerleyen zamanda göreceğiz.

İşte Rumca şarkı perdesiyle el altından yürütülen Pontusçuluk faaliyetlerinden birkaçı…

Genç şarkıcı Apolas Lermi, Pontus bayrağı ve Pontusçular için önemli bir yapı olan Sümela Manastırı önünde rumca şarkı söylüyor. (https://www.youtube.com/watch?v=31Fzc_uqEts – Erişim : 29.07.2017 – 22:19)
Genç şarkıcı Adem Ekiz, Yunanistan’da Pontusçuluğu ayakta tutan bir televizyon kanalında özel programda. (https://www.youtube.com/watch?v=1O_Zn3cgGqs – Erişim : 29.07.2017 – 22:22))

Rumca albümleri yayımlayan yapım şirketleri ve Yunanistan merkezli destekçileri gelecek yazıda sizlere sunacağım. Rumca adı altında bilerek veya bilmeyerek Pontusçuluk faaliyetlerine destek olanları uyarıyoruz. Bu Pontus oyunun son perdesi, kaybeden siz olmayın!

 

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Pontus Oyununda Son Perde: Kemençe

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.