Pontusçu Çete İşbaşında

featured

Geçtiğimiz gün Trabzon’un Fethi’nin 561.yıldönümünde Efkan Başkan isimli bir şahsın Trabzon’a ziyarete gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos’a arkasında “ekümenik” yazan forma hediye etmesi gündem olmuştu. ‘Ekümenik’ sıfatının kullanılmasının yasal olarak mümkün olmadığına dair gerekli açıklamayı yapan Fatih Kaymakamlığı açıklamasında “Sonuç olarak Lozan antlaşması tutanakları ile yargı kararlarında Fatih Kaymakamlığı’na bağlı dinî bir kuruluş olarak kabul edilen Fener Rum Patrikhanesi’nin ‘ekümeniklik’ iddiası hukuki gerçeklerle bağdaşmamaktadır” sözlerine yer verdi.

Yasal olarak böyle bir vasfı bulunmadığı halde Patriğe böyle bir ünvan vermeye çalışan Efkan Başkan ise oldukça ilginç bir kişilik. Öyle ki Uyuşturucu madde ticareti, suç işlemek amacıyla örgüt kurma, resmi belgede sahtecilik ve karşılıksız çek gibi bir sürü suç kaydı olduğu ortaya çıkan Efkan Başkan daha önce de Patrik Bartholomeos’a Trabzon ziyaretlerinde ev sahipliği yapmıştı. Akıllara gelen en büyük sorulardan birisi Fener Rum Patriği böyle bir suç makinesi ile neden görüşüyor? Bunun Fener Rum Patrikhanesi’nin itibarına yarattığı ve yaratmaya devam edebileceği zararın yanı sıra meselenin gündeme getirdiği ‘Pontusçu’ polemiği sanılandan daha derin ve ciddi bir problem.

Özellikle Trabzon üzerinde yerel halkın eskilerden kalan Rumca (Romeika dilini) konuşması, Rumca türküler üzerinden yürütülen ‘Pontusçu’ propaganda özellikle DHKP-C ile anılan isimler tarafından yıllardır yoğun destek görmektedir. Pontus porpagandası yapan ve sahte veriler, haberler üreten gruplar ülkede etki yaratacak kadar önemli bir güce sahip olmasalar da yıllardır pek çok insanın beynini yıkamaya ve sanat üzerinden persektif aşılama denemeleri devam etmektedir. Çeşitli suçlara imza atan Efkan Başkan isimli şahsın özellikle Trabzon’un Türk yurdu olduğu bir tarihin yıldönümünde böyle bir sınırları aşan eylemi yapmasında art niyet olduğuna yönelik sosyal medya üzerinden verilen tepkiler hala büyüyerek devam ediyor.

İşte Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Trabzonlu Hüseyin Baş’ın Twitter üzerinden konuyla ilgili yaptığı paylaşım:

 

Özel Haber – İsmail Akgöz

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Pontusçu Çete İşbaşında