Prag’da Atatürk heykeli krizi

Prag’da Atatürk heykeli krizi

Türkiye’nin Prag Büyükelçiliği, Çekya’nın başkenti Prag’da Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelinin dikilmesi için girişimde bulundu. Büyükelçilik, Atatürk heykeli için büyükelçilik binasının yakınındaki Ankarska (Ankara) Caddesi üzerindeki bir parkı seçti. Ancak bu talep, ilçe belediyesi tarafından reddedildi.

Prag altıncı bölgesi sözcüsü, Çek medyasına yaptığı açıklamada, belediye meclisi üyelerinin büyükelçiliğin isteğini değerlendirdikten sonra olumsuz karar verdiklerini bildirdi. Sözcü, bölge yetkilileri ve Çekya Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda bu karara varıldığını kaydetti.

Büyükelçi Bağış: Süreç bitmedi

Talebin reddedilmesine tepki gösteren Prag Büyükelçisi Egemen Bağış ise “Gazi Mustafa Kemal hepimizin ortak değeridir. Henüz süreç bitmedi.” dedi. Bağış, Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerin 1924 yılında başladığını ve Prag Büyükelçiliği’nin 1928 yılında açıldığını hatırlatarak “Büyükelçilikte Atatürk heykeli yoktu. İki yıl evvel 10 Kasım’da büyükelçiliğimizin içinde Atatürk heykelinin açılışını yaptık” diye konuştu.

Bağış, Cumhuriyetimizin 100. yılı dolayısıyla büyükelçilik binasına yakın bir parkta Atatürk heykeli dikmek istediklerini belirterek “Belediye Başkanı kabul etti. Sponsor bulduk. Çekya Dışişleri Bakanlığı olumlu görüş verdi. Başbakanın ulusal güvenlik danışmanından da olumlu görüş alındı. İlçe belediyesi içinde koalisyonu oluşturan küçük partilerden biri sorun çıkardı. Konuyla ilgili ilçe belediye meclisinde ara karar alındı. Belediye Başkanı ile perşembe günü yeniden görüşeceğim” ifadelerini kullandı.

Türkiye karşıtı lobilerle mücadele

“Bizim niyetimiz kurucumuz Atatürk’ün anısını yaşatmak” diyen Bağış, Türkiye karşıtı lobilerin varlığına da dikkat çekti. Bağış, “Burada FETÖ var, PKK var, Ermeni ve Rum lobileri var… Biz alanı boş bırakmıyoruz. Hepsiyle mücadele ediyoruz. Belediye Başkanı, koalisyonun yapısı nedeniyle siyasi tehdit altında kaldı. Biraz zamana ihtiyaçları var. Prag’da 19 ilçe belediyesi var. Gerekirse başka seçenekleri de değerlendiririz. Süreç devam ediyor.” dedi.

Diplomatik ilişkilerin 100. yılında heykel umudu

Bağış, 2024 yılının Çekya ile diplomatik ilişkilerin 100. yılı olacağını ve bu vesileyle Atatürk heykelinin dikilmesini arzu ettiklerini söyledi. Bağış, Çekya’da üç şehitliğimiz olduğunu ve her yıl 18 Mart Şehitler Günü’nde anma törenleri düzenlediklerini de hatırlattı. Bağış, “Birinci Dünya Savaşı’nda Rus ordusu ile savaşan Avusturya-Macaristan ordusuna yardım amacıyla Ağustos 1916’da Çanakkale’den gönderilen 15’inci Kolordu’ya mensup, Galiçya cephesinde yaralanarak veya hastalanarak şehit olan yaklaşık 5 bin askerimizden 508’i Pardubice kentindeki şehitlikte, 387’si Hodonin kentindeki şehitlikte ve 295’i de Vallaske Mezirici kentindeki şehitlikte yatıyor. Çekler ile ilişkilerimiz Osmanlı döneminde de Avrupa’nın güvenliği ve istikrarı için birlikte kan dökecek kadar güçlüydü. Bu şehitliklerimizde her yıl Çek makamlarının katılımıyla anma törenleri yapıyoruz. Üç şehitliğin yıllık bakımları da büyükelçiliğimiz tarafından yaptırılmaktadır.” diye konuştu.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Prag’da Atatürk heykeli krizi