Preveze Deniz Zaferinin Yıldönümüne Özel

featured

Almanya imparatorluğu, İspanya krallığı ve Venedik, Türkleri Akdeniz’den atmak adına Osmanlı devleti karşısında ittifak yaptılar. Bunun üzerine dönemin Osmanlı padişahı Kanuni, 1537 kışında yeni bir donanma hazırlanmasının talimatını verdi. Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa hazırlıklarını tamamlayamadan Mısırdan yola çıkan hazinenin muhafazası için 40 gemi ile denize açılmak mecburiyetinde kaldı. Mısırdan gelecek gemileri vurmak için Girit açıklarında pusuya yatan Andre Dorıa Barbaros’un geldiğini duyunca kaçtı. Bu esnada tamamlanan 90 parça gemi de donanmaya katıldı Mısırdan gelen Salih reis 20 parça gemi de Barbaros’un filosuna katıldı. Gemi sayısı 150 ye ulaştı. Haçlı donanmasının toplam mevcudu 302 parça gemiden oluşuyordu. Bu gemilerde 2500 top ve 6000 asker vardı. Türk donanması ise toplamda 122 parça gemiye ulaştı. Gemilerin baş tarafında toplamda 166 adet uzun menzilli top bulunuyordu. Ayrıca donanmada gemi mürettebatına ek olarak yeniçeri ve tımarlı sipahilerden olmak üzere toplam 20.000 asker mevcuttu. Haçlı donanması henüz Preveze önüne gelmeden reisler ile görüştü. 27 Eylül 1538 de devrin iki muazzam donanması karşı karşıya geldi. Osmanlı donanmasının merkezinde Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa, sancak tarafında, iskele tarafında Seydi Ali Reis, ihtiyatta ise Turgut Reis vardı. Haçlı donanmasının başında ise dönemin ünlü amirali Andre Doria vardı. Barbaros Hayreddin Paşa muharebe öncesi tüm reislere muharebeden galip gelindiği taktirde Akdeniz’de mutlak bir Türk egemenliğinin olacağını ifade edip Donanmanın maneviyatını yükseltti. Gemileri hilal şeklinde harp nizamına soktu. Haçlı komutanı Andre doria’nın harp nizamında Venedik ve papa filoları önde, İspanya ve Ceneviz filoları onları takip ediyordu. Rüzgâr Haçlı donanmasının arkasından esiyor, Osmanlı donanması karşısında avantaj sağlıyordu. Preveze önündeki limanın girişini kapatarak Osmanlı donanmasının çıkışını engellemek için kuvvetli rüzgârı arkasına alarak Preveze önüne hareket etti.  Hava çok sisliydi. Rüzgârın Osmanlı donanması lehine yön değiştirmesi ve sisi dağılmasıyla Haçlı donanması kendisini Osmanlı donanmasının önünde buldu. Barbaros Hayreddin Paşa 40 gemilik bir filo ile saldırıp Haçlı donanmasını ikiye ayırdı. Andre Doria geri ağır kayıplar ile geri çekilerek Korfu adasına sığındı. Haçlı donanması kurmaylarının ısrarlarıyla bir kez daha 3 saf halinde taarruza geçti. Fakat sonuç alamadı. Durumun kötüye gittiğini gören Andre Doria çareyi geri çekilip kaçmakta buldu. Barbaros Hayreddin paşa batırdığı onlarca geminin haricinde 29 gemi ve 3000 e yakın askeri esir aldı.  Türkler ise 400 şehit ve 800 e yakın yaralı verdi. Preveze Zaferinden sonra Akdeniz yarım asır boyunca Türk gölü haline geldi.

Kanuni Sultan Süleyman zamanında, Mohaç Zaferi’nden 12 yıl sonra kazanılan bu zafer Türk ordusunun denizlerde de gücünün doruğuna ulaştığını kanıtlayan bir zaferdir. Türk ordusu Mohaç’ta bütün birleşik Avrupa Ordularını yendiği gibi, Türk donanması da birleşik Avrupa donanmasını Preveze’de yenilgiye uğratmıştır…

Preveze deniz Zaferi günümüzde aynı zamanda Deniz Kuvvetleri günü adıyla kutlanmaktadır!

Preveze Deniz Zaferimizin 482. Yıldönümü kutlu olsun!

Türk Deniz Kuvvetleri 939 yaşında! Kutlu olsun!

Mavi Vatan sınırlarını bekleyen, Dünya denizlerinde Ay yıldızlı bayrağımızı dalgalandıran Barbaros’un torunlarına selam olsun!

Unutmayın! 3 tarafı denizler ile çevrili bir yarımada devleti olarak donanmamızın güçlü olduğu ölçüde rahat nefes alabiliriz! Üzerinden yaklaşık 6 asır geçmesine rağmen karşımızdaki ittifak ve niyetleri değişmedi…

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Preveze Deniz Zaferinin Yıldönümüne Özel