Referandum Sonrası Teröristlere Tahliye Başladı.

featured

Katıldıkları etkinlikler ve haklarındaki suçlamalar nedeniyle tutuklanan ve haklarında dava açılan Terör örgütünün Siyasi kolu HDP Milletvekilleri Nursel Aydoğan ile Meral Danış Beştaş tahliye edildi.

Suriye’nin Kobani kasabasında 2014 yılında IŞİD ile YPG arasında çatışmalar sürerken, Sur’daki operasyonlar sırasında yaptığı açıklamalar nedeniyle hakkında soruşturma açılan ve tutuklanan Terörist Milletvekili Meral Danış Beştaş Cuma günü hakim karşısına çıktı. Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya Beştaş, tutuklu olduğu Silivri Cezaevi’nden görüntülü sistemle katıldı. İddianamenin okunmasının ardından ifade vere Beştaş, HDP’ye yönelik toplu, planlı ve sistematik bir operasyon yapıldığını söyledi. Beştaş, bu gözaltı ve tutuklamalarla HDP’nin siyaset dışına itilmek istendiğini savunarak, HDP’ye yönelik operasyonların Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde ciddi bir yargılama konusu olduğunu vurguladı. Kobani’deki çatışmalarla ilgili açıklama yapan Beştaş, yaptıkları çağrının demokratik ve şiddet içermeyen bir çağrı olduğunu ifade etti. Kobani olayları sırasında yaşamını yitirenlerin yüzde 90’nın HDP üyesi olduğunu ifade eden Beştaş, olay sırasında öldürülen Yasin Börü davası üzerinden algı operasyonu yaratılarak HDP’nin günah keçisi haline getirildiğini savundu. Tutuklu bulunmasının hiçbir yasal dayanağının olmadığını savunan Beştaş, tahliyesini istedi. Kısa bir ara veren mahkeme Beştaş’ın tahliyesine karar verdi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında 28 Ocak günü gözaltına alınan, aynı gün adli kontrol şartı ile serbest bırakılan Beştaş, savcılığın itirazı üzerine tutuklanmıştı. Hakkında 8 ile 23 yıl arasında değişen hapis cezaları istenen Beştaş, “örgüte üye olmak”, “Suç işlemeye alenen tahrik etmek”, “Toplantı ve yürüyüşün zorla dağıtılması”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” ve “Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma” iddialarıyla yargılanıyordu.

Terörist Nursel Aydoğan da serbest

Cuma günü hakim karşısına çıkan diğer bir isim de Terör Örgütünün Siyasi kolu HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan oldu.

4 Kasım 2016’daki operasyonda tutuklanan Aydoğan, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı. Aydoğan, tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nde görüntülü sistemle duruşmaya katıldı. İddianamenin okunmasının ardından söz alan Aydoğan, tutuklanmalarının nedeninin HDP’nin 7 Haziran seçimlerinden elde ettiği başarı olduğunu söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin milletvekillerinin tutuklu yargılanmayacağına dair 2013 yılında karar verdiğini hatırlatan Aydoğan, siyasi parti faaliyeti kapsamında yaptığı bütün çalışmaların “yasadışı” olarak gösterildiğini söyledi. Aydoğan, “Bunu yapanlar çatışmaların çıkmasını, ölümlerin olmasını mı istiyor? Milletvekili olmayalım mı yani” diyerek suçlamalara tepki gösterdi. Cezaevinde 3 ay boyunca tek kişilik hücrede tecrit koşullarında kaldığını belirten Aydoğan, yaşadığı ağır sağlık sorunları nedeniyle tedavi için hastaneye gitmek istediğini, ancak ellerinin kelepçelenmesini kabul etmediği için hastaneye götürülmediğini söyledi. Avukatlar Aydoğan’ın tahliye edilmesini isterken, savcı Aydoğan’ın tutukluluk halinin devamını talep etti. Mahkeme heyeti, Aydoğan’ın tutuklu kaldığı süreyi göz önünde bulundurarak, adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi.

Aydoğan, “örgüte üye olmak”, 14 defa “örgüt propagandası yapmak”, 2 defa “2911 Sayılı Kanuna Muhalefet”, 2 defa “Suç ve suçluyu övme”, “Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Etmek” ve “Halkı Kanunlara Uymamaya Tahrik Etmek” ile suçlanıyor.

Aydoğan hakkında, Diyarbakır, Siirt, Batman, Mardin, Urfa, Elazığ ve Şırnak illerinde katıldığı eylem ve etkinliklerde yaptığı konuşmalar ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Özgür Kadın Hareketi’nde (DÖKH) yaptığı çalışmalar nedeniyle dava açıldı.

 

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Referandum Sonrası Teröristlere Tahliye Başladı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.