Rusya ile Ukrayna Arasında Baraj Krizi

Rusya ile Ukrayna Arasında Baraj Krizi

Ukrayna’nın güneyindeki Herson bölgesinde Rus işgalcilerin kontrolündeki Kahovka Hidroelektrik Enerji Santrali, bombalı saldırı sonucu yıkıldı. Saldırının ardından Dinyeper Nehri’nin su seviyesi hızla yükselerek sel felaketine yol açtı. Ukrayna ordusu ve NATO, saldırının arkasında Rusya’nın olduğunu iddia ederken, Rusya ise Ukrayna’yı suçladı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Ukrayna’nın talebi üzerine acil oturumda bir araya geldi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, barajın yıkılmasının çok sayıda insanın hayatını tehlikeye attığını ve savaş suçu olduğunu söyledi. BM’nin bölgeye insani yardım ulaştırmak için hazır olduğunu belirtti.

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Ukrayna’nın kendilerine yönelik “koordineli bir dezenformasyon kampanyası” yürüttüğünü öne sürerek, barajın yıkılmasından Kiev yönetimini sorumlu tuttu. Nebenzia, Ukrayna güçlerinin barajın etrafındaki yolu kullanarak Rusya’ya karşı saldırı hazırlığı içinde olduğunu iddia etti.

Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya ise barajın Rus işgalciler tarafından mayınlandığını ve patlatıldığını savundu. Kyslytsya, barajın dışarıdan bombalanmasının fiziksel olarak mümkün olmadığını söyledi.

Barajın yıkılması sonucu yaklaşık 42 bin kişi sel tehlikesi altında kaldı. Bölgede bulunan Nova Kahovka şehrinin merkezi sular altında kalırken, binaların ikinci katına kadar çıkan sular kuğulara ev sahipliği yaptı. Selin etkilediği yaklaşık 80 yerleşim biriminden binlerce kişi tahliye edildi. Baraj gölünün altında kalan Kazkova Dibrova hayvanat bahçesindeki 300 hayvan da telef oldu.

Baraj aynı zamanda Ukrayna’nın önemli bir enerji kaynağıydı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, nehrin 150 ton endüstriyel yağla kirlendiğini ve 300 tonluk daha sızıntı riski olduğunu duyurdu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Rusya ile Ukrayna Arasında Baraj Krizi