• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Rusya’nın Kırım İşgali İstanbul’da Lanetlendi

featured

Rusya’nın Kırım’ı işgali 6. yılında İstanbul’da lanetlendi. Kırım Türkleri Derneği İstanbul Şubesi tarafından Beyazıt Meydanında organize edilen programa Kırım ve Türk Dünyası Derneklerinden de destek geldi. Eylemciler “Katil Putin Kırım’dan defol”, “Kremlin Haydutluğa Son Ver Kaçırılanları İade Et”, “Kırım Türklerinin Tek Tv Kanalı Kapanma Eşiğinde” yazılı pankartlar taşıdı. Türkiye, Kırım ve Ukrayna bayrakları basın açıklaması boyunca dalgalandı. Ayrıca büyük Kırım bayrağı açıldı.

Basın açıklaması Kırım Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten tarafından okundu. Açıklamanın tam metni şöyle:

Rusya, dünya barışını tehdit ediyor
Kırım Tatar Türklerinin Vatanı Kırım’ın, Ruslar tarafından tekrar işgal edilişinden bugüne tam 6 yıl geçmiştir. Gözü dönmüş Rusya, sadece bölgemizde değil, tüm dünya barışı için tehdit unsuru olmaya devam etmektedir. Kırım’ın Rusya Federasyonu tarafından işgali ile birlikte başlayan, Kırım Tatar Türkleri üzerindeki insan hakları ihlalleri, baskı ve sindirme politikaları ilk günkü gibi şiddetle devam etmektedir.

Her türlü Uluslararası hukuk, anlaşma ve kurallarını yok sayarak Kırım’ı Donbas ve Lugansk’ı işgal eden, Putin ve emrindeki silahlı zorbalar, Kırım’daki işbirlikçileri ile birlikte bu 6 yıl içinde işgali meşrulaştırmak ve kabul ettirmek için, en aşağılık yöntemleri uygulamışlar ve uygulamaya da devam etmektedirler.

İşgalciler, hür dünya ile birlikte işgali tanımayan ve meşrulaştırılmaması için mücadele eden Kırım Tatar Milli Meclisini feshettikleri yetmiyor gibi, Kırım’da yaşayan halkımıza yaptıkları baskılara her gün bir yenisini eklemekte ve yeni yöntemler uygulamaktadırlar.

İşgalciler 40 sivili kaçırdı
Kırım Tatarlarının meşru organlarını ve Liderlerini Kırım Tatar basınını etkisizleştirmek için, her yolu deneyen işgalci yönetimin, Kırım Tatar Türklerini işten çıkartmalarla ev-cami ve medrese baskınlarıyla, adam kaçırmalarıyla, Kırım’da silahlı Rus paramiliter güçler tarafından kaçırılan ve bir daha kendilerinden haber alınamayan insan sayısı 40’ı geçti. Adil yargılanma haklarını ihlal ederek, işgali kınayanlara yaptırımlar uygulayarak, Rusya vatandaşlığına geçmeyenleri Kırım’dan çıkartma planlarını yürürlüğe koyarak, kitap yasaklarıyla ve eğitimi Ruslaştırarak, ana dilde eğitim alınmasını da engelleyerek, asimilasyon politikası uygulamaktadır.

Kırım Tatarlarının yapacakları toplumsal organizasyonları engellemektedirler. Rusların her türlü kutlama gösteri ve faaliyetlerine hiçbir yasaklama getirilmezken Kırım Türklerini 18 Mayıs Matem Mitinglerini ve sürgünü anmalarına dahi izin vermemektedirler.

Kırım Türkleri göçe zorlanmakta
Bu baskılarla Kırım Tatar Türkleri, 18 Mayıs 1944 sürgününden 45 yıl sonra, dönebildikleri vatanlarından tekrar göçe zorlanmaktadırlar. Kırım Tatar Milli Hareketinin kurucusu, hak ve özgürlüklerin yılmaz savunucusu halkımızın Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Refat Çubarov ve diğer Kırım Tatar aktivistlerinin Kırım’a giriş yasakları hala devam etmektedir.

Dünyanın barışı ve huzuru için, tüm dünya birleşerek bu gözü dönmüş canavarı durdurmanın yolunu bir an önce bulmalıdır. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünden ve Kırım’da Ukraynalılar ile birlikte, barış ve huzur içinde yaşamaktan yana olan Milli Liderimiz ve Halkımızın istekleri doğrultusunda ve İstanbul Kırım Türkleri Kültür ve yardımlaşma Derneği olarak, Kırım’da yaşanan bu olayları büyük bir kaygı ile izlemekte ve şiddetle kınamaktayız.

Yaşadığımız kök saldığımız Türkiyemizin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Kırım Tatar Türklerine verdiği destek için minnettarız. Unutulmayacak bir gerçek vardır, o da Kırım, Kırım Tatar Türklerinin ebedi vatanıdır.

Stalin ruhlu Putin ve onun Kırım’daki soytarıları ile ağızlarından salyalar akan hain işbirlikçileri, iyi bilmeliler ki, küllerinden defalarca doğan Kırım Tatar halkı, Antlı Şehidimiz Numan Çelebicihan’ın açtığı nurlu yoldan ve Liderimiz Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun yanında ve emrinde olacağımızı kamu oyuna bir kez daha duyuruyoruz.”

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Rusya’nın Kırım İşgali İstanbul’da Lanetlendi