Rusya’nın Üçlü Gaz Birliği Projesi Türkmenistan’ı Kızdırdı

Rusya’nın Üçlü Gaz Birliği Projesi Türkmenistan’ı Kızdırdı

Türkmenistan, Rusya’nın Kazakistan ve Özbekistan ile birlikte doğal gaz sektöründe iş birliği yapma planlarını kabul etmediğini açıkladı. Türkmengaz Devlet Şirketi Başkan Yardımcısı Murad Arçaev, bugün yaptığı basın toplantısında, Rusya’nın “Üçlü Gaz Birliği” projesinin Türkmenistan’ın menfaatlerine aykırı olduğunu belirtti.

Arçaev, Türkmenistan’ın doğal gaz alanındaki ortaklarına karşı sorumluluklarını yerine getirdiğini ve aynı şekilde davranılmasını beklediğini ifade etti. Arçaev, “Rusya’nın bu projeyi bizimle istişare etmeden ileri sürmesi, Türkmen tarafının anlayışına ve kabulüne uygun değildir. Bu durum, ülkemizin uluslararası hukuka ve sektördeki uygulamalara uygun gördüğü ilkeleri ihlal etmektedir” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşbirliği Daire Başkanı Dmitri Biriçevski ise 11 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, “Rusya doğal gaz sektöründe üçlü iş birliğini genişletme olasılığını dışlamıyor ve diğer ülkelerin de bununla ilgilendiğini biliyor” demişti. Rusya’nın Özbekistan ve Kazakistan ile “üçlü gaz birliği” kurma niyeti 2022 yılında ortaya çıkmıştı. Ancak Kazakistan, topraklarının Rusya’ya yönelik yaptırımları aşmak için kullanılmasına izin vermeyeceğini duyurmuş, Özbekistan da Rusya ile ticari anlaşmalar dışında herhangi bir ittifaka girmeyeceğini açıklamıştı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Rusya’nın Üçlü Gaz Birliği Projesi Türkmenistan’ı Kızdırdı