Türkiye ve Kazakistan, Hazar’da Tersane Kuracak

Türkiye ve Kazakistan, Hazar’da Tersane Kuracak

Türkiye, kardeş ülke Kazakistan’ın Hazar Denizi’nde hayata geçirmeyi planladığı askeri liman projesinde önemli bir rol üstlendi. Türkiye’den iki firma, Kazakistan’ın devlet şirketi ile birlikte projeye ortak oldu.

Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı’na bağlı ASFAT A.Ş. ve 1954 yılında kurulan özel inşaat firması YDA Group, Kazakistan’ın Hazar Denizi’nde tersane ile başlayıp limana dönüşecek projesini üstlendiği açıklandı. Projenin diğer ortağı ise Kazakistan’dan devlet şirketi Uralsk Plant “Zenit” JSC oldu.

Proje kapsamında ilk aşamada tersane ile başlayacak sonrasında ise limana dönüşecek bir çalışma yürütülecek. Tersanede Kazak donanması ve ekonomisinin ihtiyaçlarına yönelik çeşitli askeri-ticari deniz araçlarından ana su üstü muharebe gemilerine kadar birçok platformun tasarım ve inşa faaliyetleri de yapılacak. Tersane, sonraki yıllarda ise aynı amaç doğrultusunda limana genişletilecek.

Projenin jeopolitik açıdan önemli olduğu belirtiliyor. Hazar Denizi, küresel enerji ve ticaret denklemi içinde önemli bir konuma sahip. Türkiye’nin bu projede aktif rol alması iki ülke ihracatı ve sonrasında bölge ticaretine katkı verecek. Türkiye’nin yıllardır Azerbaycan’la birlikte sürdürdüğü enerji ve ticaret üsleri şimdi de Kazakistan ile sürmüş olacak.

Projenin sözleşmesi IDEF 23 Fuarı’nda imzalandı. İki ülke arasında gerekli prosedürlerin uygulanması sonrasında bu yılın sonu, 2024 yılının başlarında projeye başlanması bekleniyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türkiye ve Kazakistan, Hazar’da Tersane Kuracak