Sakarya’da Afet Erken Uyarı Sistemi Projesi

Sakarya'da Afet Erken Uyarı Sistemi Projesi

Türkiye’nin Sakarya şehrinde, Güney Kore Arazi, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın desteğiyle, teknolojinin son harikalarından biri olan “Afet Erken Uyarı Sistemi” projesi hayata geçirilmeye başlandı. Bu proje, “Akıllı Şehir Çözümleri” çerçevesinde gerçekleştirilecek ve bölge halkının hayatını köklü bir şekilde etkileyecek.

Projeyi uygulayacak olan firma yetkilileri, prototip testleri yapmak üzere Sakarya’ya geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ile bir araya gelen heyet, projenin detaylarını içeren bir sunum gerçekleştirdi. İlk uygulama alanı olarak Hendek-Bakacak heyelan bölgesi seçildi. Burada yapılacak testlerin ardından, su ve doğalgaz hatları gibi hassas alt yapıları korumak amacıyla sensörler yerleştirilecek.

Bu sensörlerin en önemli özelliklerinden biri, yer üstünde deprem etkisi yaratmadan yer altında meydana gelen hareketleri tespit edebilme yeteneği. Bu sayede, altyapı inşaatları, sensörlerden elde edilen verilere göre şekillendirilecek. İlk olarak pilot bölgelere yerleştirilecek olan bu sensörler, yeraltında erken deprem tespiti yaparak, yetkililere ve vatandaşlara zamanında uyarı yapma imkanı sağlayacak.

Bu projenin başarıyla tamamlanması durumunda, deprem kuşağında yer alan 1 milyon Sakaryalı için hayati öneme sahip olacak. Sensörler sayesinde, yer hareketlerinin sonucunda oluşabilecek kütle ve toprak kaymaları, yüksek hassasiyetli sensörler vasıtasıyla Anlık Kriz Merkezi’ne (AKOM) bildirilecek. Toplanan bu veriler, analiz edilerek hızlıca tedbirler alınmasını sağlayacak.

Başkan Ekrem Yüce, bu projenin Türkiye’de bir ilk olacağını vurgulayarak, şunları söyledi: “Yaptığımız araştırmalar ve bağlantılarla Sakarya’da bir ilke imza atacak teknolojiye ulaştık. Güney Kore’den gelen heyet, detaylı bir sunum yaptı ve saha çalışmalarına başladı. Altyapı ve üstyapı projelerimiz için çok büyük önem taşıyan bu teknoloji sayesinde ciddi bir tedbir alabileceğiz. Ayrıca, bu erken uyarı sistemi sayesinde, bizlere deprem anında uyarı verdiğinde, anında müdahale edebileceğiz. Sürecin tüm gelişmelerini yakında vatandaşlarımızla paylaşacağız.”

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Sakarya’da Afet Erken Uyarı Sistemi Projesi