Satranç ustası Kasparov’a kargo ile vibratör (Şah) göndermek geliyor içimden… (1)

featured

Güne değer verdiğim birinin güzel dilekleriyle başladım. Ardından kahvemi yaptım ve Baduk tahtasının (Go) başına geçtim. Kimine göre Go, kimine göre ise Baduk. Ben baduk söylemini tercih ediyorum.

Baduk, Çin’de ortaya çıkan Dünya’nın en eski strateji oyunudur. İki kişi oynanır, siyah ve beyaz taşlar vardır. Satranç ile arasındaki fark; satrançta olduğu gibi taşların hareket kabiliyetleri sınırlı değildir. Satrançta taşlar sizi yönlendirirken, Baduk’ta siz taşları yönlendirirsiniz. Satrançta ilk yarım hamle için 20 olasılık, ikinci yarım hamle için 20, tam hamle (bir beyaz bir siyah) için 400 olasılık varken, Baduk’ta ise; toplam 129 bin 960 olasılık vardır. Ama nedense Dünya’da en yaygın oynanan oyunlardan biridir satranç.

Şimdi gelelim, Kasporov’a neden vibratör (Şah) göndermek istediğime; Garri Kasparov, 1985 – 2000 yılları arasında Dünya Şampiyonu oldu. Şampiyonluklarından ziyade medya desteğini alarak insanlık tarihine kötülük yaptı.  Neden mi? Medya desteği ile Dünya’da satranç üzerinden insanların düşünme gelişimini engelleyen kişilerden biridir kendisi.

Yukarıda bahsettiğim gibi; ”Satrançta taşlar sizi yönlendirir.” Kısacası özgürlüğünüzü elinizden alır, sizi bir kalıba sokar, yaşantınızda birilerinin adamı olmaktan kurtulamazsınız. Hep sizi görünmeyen, tahmin edemediğiniz, düşünmenize izin vermeyen birileri taht kavgaları ve entrikaları için sahaya sürer. Siz de yaşantınızda strateji ürettiğinizi sanarsınız.

2019 yılı verilerine göre; ”Türkiye’de hedef 1 milyon lisanslı satranç oyuncusuydu.” Bu hedef gerçekleşti mi ? Hiç merak etmiyorum. Ama İlkokul seviyesindeki çocuklara bu oyun öğretilerek bir kalıba sokulmaya çalışılmasını üzülerek takip ediyorum.

Devamı gelecek…

Satranç ustası Kasparov'a kargo ile vibratör (Şah) göndermek geliyor içimden
Satranç ustası Kasparov’a kargo ile vibratör (Şah) göndermek geliyor içimden

 

 

 

 

 

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
3
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Satranç ustası Kasparov’a kargo ile vibratör (Şah) göndermek geliyor içimden… (1)