• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

1993 Sivas, Madımak Katliamı Anılacak

featured

Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçen Sivas Katliamı (diğer adıyla Madımak Katliamı) bugün yurdun dört bir yanında çeşitli programlarla anılacak.

Sivas Katliamı Nedir?

2 Temmuz 1993‘de Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından Sivas’ta organize edilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli’nin radikal dinci grup tarafından yakılması ve çoğunluğu Alevi 33 yazar, ozan, aydın ile 2 otel çalışanının yanarak ya da dumandan boğularak hayatlarını kaybetmişti. Ayrıca, saldırganlardan iki kişide hayatını kaybetmişti.

1993 Madımak Otelinde Ne Olmuştu?

Madımak Oteli’nin önünden çekim yapan İhlas Haber Ajansı’nın görüntülerinde otelin etrafını kuşatanların sloganları yanında bazı sözleri de duyulmuştu. Bunlardan biri otelin birinci katına çıkan saldırgana “Lan yakın!” diye seslenirken, başka biri de ilk alevin görünmesiyle “Cehennem ateşi işte!” diye seslenmişti.

Madımak Müzesi

Olayların gerçekleştiği Madımak Oteli’nin, 17 Haziran 2010 tarihinde kamulaştırılma sürecinin başladığı duyuruldu. Otelin kamulaştırılması bedeli konusunda otel sahipleri ile Sivas İl Özel İdare Sekreterliği’nin kamulaştırma bedeli üzerinde uzlaşmaya varılamaması nedeniyle son kararı Sivas Asliye Hukuk Mahkemesi’nden çıkan karar ile belirlendi. Bina şuanda Madımak Müzesi olarak, hayatını kaybedenlerin acı anısını yaşatmaktadır. Binanın lobi kısmında vefat eden 39 kişinin adları alfabetik sırada yer almıştır.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
1993 Sivas, Madımak Katliamı Anılacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.