Suriyeli Mültecilere Vatandaşlık verilmesi hakkında

featured

Kavgamız Dergisi (Yazı Kurulu), Oğuzeli Turan Derneği (Yönetim Kurulu) ve Türkçü Radyo (Yayın Kurulu) üyeleri Suriyeli Mültecilere verilmesi düşünülen Vatandaşlık hakkıyla ilgili az önce aşağıdaki yazılı açıklamayı yayımladılar.

[quote]

Kilis’te yapılan bir iftar programına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmasında, Suriye’den gelen mültecilere verilen haklarla ilgili konuşmasında, Suriyeliler’in Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçirilmesi için çalışmaların başlatılacağı ve artık Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olacaklarını dile getirdi.

Bu konuşma sonrasında milletimizde büyük soru işaretleri olduğunu ve milletimiz içerisinde büyük bir endişe yarattığını görüyoruz. Bunu bizim için de söylemek doğru olacaktır. İleride büyük sorunlar oluşmadan Suriyelilerin entegrasyonunu nasıl sağlayacaklarını, sağlanamaz ise neler yapacaklarını merak ediyoruz.

Türkiye’nin de 24 Ağustos 1951 tarihinde imzaladığı, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından hazırlanan, Mültecilerin Hukukî Durumuna Ait Sözleşme’nin 32. Maddesi 1. Bendi’nde belirtilen: “Taraf Devletler, ilkelerinde yasal olarak bulunan bir mülteciyi, ulusal güvenlik veya kamu düzeni ile ilgili sebepler dışında sınır dışı edemeyeceklerdir.” şartı kabul ettiğinden ülkemizdeki bu durumu taşıyanlar dışındaki mültecileri sınır dışı edemeyecektir. Bunun yanında mültecilerin ülkelerindeki durumun yaşanmaya elverişli hâle gelene kadar içerisinde bulunduğu Taraf Devlet’in tüm yasa ve kanunlarına uymakla yükümlü olmasının yanı sıra içerisinde bulunduğu Taraf Devlet, ülkesindeki mültecilere dinî, yaşamsal, eğitimsel, hukuksal ve benzerleri konularda kendi vatandaşları kadar hak vermekle yükümlüdür. Bu gibi hakların yanında Birleşmiş Milletler’in bu sözleşmesinin 34. Maddesi’nde belirtilen: “Taraf Devletler, mültecileri özümlemeyi ve vatandaşlığa almayı her türlü imkan içerisinde kolaylaştıracaklardır. Vatandaşlığa alma işlemlerini çabuklaştırmaya ve bu işlemlerin masraf ve resimlerini her türlü imkan içerisinde azaltmaya özel çaba göstereceklerdir.” uyarınca vatandaşlığa geçirilme gibi haklara da sahiptirler.

Ancak, ülkemiz içerisinde bulunan mültecilerin vatandaşlığa geçirilmesinin büyük sorunlara yol açacağını, ülkemizin sosyolojik yapısının bunu kaldıramayacağını, ileride bir “Suriyeli Sorunu” ile karşılaşmamamız için bunun yapılmamasını yapılacak ise de bir referandum ile milletimize sorulması gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemizin demografik sorunlarını daha da perçinleyecek bu durumu kesinlikle reddediyor, çocuklarımıza daha güzel bir Türkiye bırakmak için devletimizin ve milletimizin yararına olacak tüm şeylerin tarafımızca destekleneceğini belirterek bu durumun devletimize ve milletimize hiçbir yararının dokunmayacağını hatta daha da sorunlar ortaya çıkaracağını önceden defalarca belirterek üstümüze düşen tüm görevleri yapacağımızı bildiriyoruz.

Kavgamız Dergisi – Oğuzeli Turan Derneği – Türkçü Radyo

[/quote]

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Suriyeli Mültecilere Vatandaşlık verilmesi hakkında

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.