Taliban’ın Güzellik Salonu Yasaklamasına Kadınlardan Tepki

Taliban’ın Güzellik Salonu Yasaklamasına Kadınlardan Tepki

Afganistan’da kadınlar, Taliban’ın güzellik salonlarını yasaklamasına karşı sokaklara döküldü. Ancak güvenlik güçleri barışçıl göstericilere tazyikli su ve silahla müdahale etti.

Kadınlar, güzellik salonlarının kapatılmasının hem geçim kaynaklarını hem de sosyal hayatlarını olumsuz etkilediğini belirtti. “Ekmeğimi ve suyumu almayın” yazılı pankart taşıyan kadınlar, Taliban’ın kadınlara yönelik ayrımcı politikalarını protesto etti.

Taliban, geçen ay güzellik salonlarına kapanmaları için bir ay süre tanımıştı. Gerekçe olarak da makyajın aile bütçesine zarar vermesi ve İslami olmayan uygulamaları göstermişti. Taliban, kadınların namaz kılarken abdest almasını engelleyen çok fazla makyaj yaptığını, kirpik uzatma ve saç ekme gibi yasak işlemler yaptırdığını iddia etmişti.

Afganistan’daki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu (UNAMA), güzellik salonlarının yasaklanmasına karşı düzenlenen protestonun zorla bastırılmasının “son derece endişe verici” olduğunu söyledi. UNAMA, “Bu olay, Afganistan’da kadın haklarının tanınmamasına son örnek olarak görülmelidir” dedi.

Afganistan özel raportörü Richard Bennett ise geçen ay BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunduğu raporda, ülkedeki kadın ve kız çocuklarının durumunun “dünyanın en kötüleri arasında yer aldığı” uyarısında bulundu. Bennett, “Taliban ideolojisi ve yönetimi kadınlara ve kız çocuklarına yönelik ciddi, sistematik ve kurumsallaşmış ayrımcılığı içeriyor ve bu da cinsiyet ayrımcılığına dair endişeleri artırıyor” dedi.

Taliban lideri Heybetullah Akhundzade ise geçen ay yaptığı açıklamada, Afgan kadınlarının İslami yönetimi benimsenmesiyle “geleneksel baskılardan” kurtulduğunu, “özgür ve onurlu insanlar” olarak statülerini geri kazandığını iddia etti. Akhundzade, kadınlara “İslam şeriatına göre rahat ve müreffeh bir yaşam” sağlamak için adımlar atıldığını söyledi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Taliban’ın Güzellik Salonu Yasaklamasına Kadınlardan Tepki