Taliban’ın Kadınlara Yönelik Vahşeti: Afghan Witness Raporu

Taliban’ın Kadınlara Yönelik Vahşeti: Afghan Witness Raporu

Taliban’ın Afganistan’da kadınlara yönelik şiddet ve cinayetlerinin arttığına dair endişe verici bir rapor yayınlandı. Afghan Witness adlı insan hakları kuruluşunun hazırladığı rapora göre, Taliban’ın iki yıl önce ülkeyi ele geçirmesinden bu yana 3 bin 329 insan hakları ihlali iddiası ortaya atıldı. Bu ihlaller arasında, kadınların kafalarının kesilerek veya vurularak öldürülmesi, cesetlerinin nehirlere veya sokaklara atılması, işkence görmesi, kamusal alanda kırbaçlanması veya infaz edilmesi gibi vahşetler yer alıyor.

Raporda, Taliban’ın kadınların çalışmasına ve eğitimine izin vereceği yönündeki sözlerinin tutulmadığı, aksine kadınların iş yerlerinden, eğitimden ve kamusal alanlardan uzaklaştırıldığı belirtiliyor. Rapora göre, Ocak 2022 ile Temmuz 2023 arasında ülke genelinde 188 kadın cinayeti vakası kaydedildi. Bu vakaların çoğunda, kadınlar Taliban üyeleri, akrabaları veya kimliği belirsiz kişiler tarafından öldürüldü. Bazı cesetlerin işkence veya boğulma izleri taşıdığı da raporda yer aldı.

Afghan Witness projesinden David Osborn, Taliban’ın insan haklarına yönelik ihlallerinin yaygın ve geniş kapsamlı olduğunu söyledi. Osborn, “Risklere rağmen çoğunluğu kadınlardan olmak üzere bazıları protestolarına devam etti. Ancak bu sesler ve Afganistan’daki daha geniş sivil toplum, iki yıllık Taliban yönetiminin ardından giderek daha fazla tecrit ediliyor” dedi.

Raporda ayrıca, Taliban Yüksek Mahkemesi’nin Ekim 2022’deki ilk kamusal cezadan bu yana 350’den fazla kişiye kamusal cezalandırma verdiği belirtildi. Bu cezalandırma biçimi genellikle zina, sodomi ve gayrimeşru ilişkiye girmek gibi ahlaki suçlar için uygulandı. Rapora göre, Ocak 2022 ile Temmuz 2023 arasında sivil toplum aktivistleri ve göstericilerin gözaltına alındığına dair 67 bildirim yapıldı. Aynı dönemde gazeteci, fotoğrafçı ve medya yorumcularına ilişkin 98 bildirim de bulundu.

Afghan Witness raporu, Taliban’ın Afganistan’da kadın haklarına yönelik durumunun ne kadar kötü olduğunu gözler önüne seriyor. Kadınların yaşam hakkından mahrum bırakılması, uluslararası toplumun tepkisini çekiyor. Afganistan’da kadınların geleceği ise belirsizliğini koruyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Taliban’ın Kadınlara Yönelik Vahşeti: Afghan Witness Raporu