TCMB Başkanı Erkan’dan Enflasyon ve Emlak Piyasası Değerlendirmesi

TCMB Başkanı Erkan'dan Enflasyon ve Emlak Piyasası Değerlendirmesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Gaye Erkan, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda enflasyonla mücadele konusuna değindi. Erkan, “Düşük enflasyon, tek başına fiyat istikrarından çok daha geniş anlamda bir istikrara tekabül ediyor ve artık bu istikrardan taviz verme lüksü kalmamıştır” diyerek, enflasyonla mücadelenin önemini vurguladı.

Enflasyonda Gerileme ve Konut Kiraları

Erkan, enflasyonun ana eğiliminde bir gerileme başladığını belirtti ve özellikle konut kiralama piyasasına dikkat çekti. “Özellikle büyük şehirlerde kiralık ev ilanlarındaki fiyat artışlarında belirgin yavaşlama sinyalleri alıyoruz” diyerek, emlak piyasasındaki değişimlere işaret etti. Erkan, “Yapısı gereği yılda bir kere fiyatın güncellendiği kira, eğitim gibi kalemlerde manşet enflasyon geriledikçe daha kademeli bir yavaşlama göreceğiz. Bu tür kalemlerde dezenflasyon 2024 yıl sonu ve 2025 yılında daha hissedilir hale gelecektir” ifadelerini kullandı.

Emlak Fiyatları ve Döviz Kuru İstikrarı

Erkan, emlak fiyatlarındaki değişimleri de değerlendirdi. “Başlangıç koşullarının oluşmaya başladığını gördüğümüz, emlak fiyatlarının enflasyonun gerisinde kalmaya başlayan artışları ve yeni kiralık fiyatlarındaki yatay seyir de döviz kuruyla birlikte enflasyon beklentilerinin daha da iyileşmesine yol açacak” diyerek, emlak piyasasındaki gelişmelerin ekonomik istikrara katkısını vurguladı. Ayrıca, “Döviz kurundaki istikrar ile aylık enflasyon üzerindeki şoklar azalarak maliyetlere ilişkin öngörülebilirlik artacak” şeklinde konuşarak, döviz kuru istikrarının ekonomik öngörülebilirlik üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
TCMB Başkanı Erkan’dan Enflasyon ve Emlak Piyasası Değerlendirmesi