Tesla Gelirini Yüzde 50 Artırdı Ama kar Marjı Düştü

Tesla Gelirini Yüzde 50 Artırdı Ama kar Marjı Düştü

Elektrikli araç pazarının lideri Tesla, ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket, geçen yılın aynı dönemine göre gelirlerini yüzde 50 artırarak 24,9 milyar dolara ulaştı. Ancak fiyat indirimleri nedeniyle brüt kâr marjı yüzde 18,2’ye gerileyerek kârlılığı baskıladı.

Tesla, ikinci çeyrekte 3,1 milyar dolar net kâr elde etti. Bu rakam, geçen yılın ikinci çeyreğinde 16,9 milyar dolar olan gelirinin yaklaşık beşte birine denk geliyor. Tesla’nın brüt kâr marjındaki düşüş, şirketin talebi canlandırmak ve nakit akışını sağlamak için uyguladığı fiyat indirimlerinin etkisini gösteriyor.

Fiyat indirimleri sayesinde Tesla, ikinci çeyrekte 466 bin adet araç satarak yüzde 83’lük rekor bir büyüme kaydetti. Tesla Model Y ise elektrikli araçlar arasında en çok satan model olmanın yanı sıra dünyanın en çok satan aracı unvanını da kazandı.

Tesla CEO’su Elon Musk, sonuçları tarihi olarak nitelendirerek şirketin başarısını övdü. Ancak üçüncü çeyrekte fabrikalarda yapılacak yenileme çalışmaları nedeniyle üretimin düşebileceği uyarısında da bulundu. Musk, “Bu başarı yüksek faiz oranlarına ve pek çok makro belirsizliğe rağmen geldi.” dedi.

Tesla, üretim kapasitesini artırmak için Austin, Teksas’ta yeni bir fabrika inşa ediyor ve Monterrey, Meksika’da da bir fabrika açmayı planlıyor. Ayrıca Tesla’nın elektrikli araç şarj konektörü de diğer otomobil üreticileri tarafından kabul görmeye başladı. Ford, GM, Rivian, Polestar, Volvo, Mercedes-Benz ve Nissan gibi markalar Tesla’nın konektörünü kullanmaya başladı. Böylece NACS adlı şarj standardı Kuzey Amerika’da yaygınlaşmaya başladı.

Tesla’nın yeni nesil Roadster modeli ise henüz gündeme gelmedi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Tesla Gelirini Yüzde 50 Artırdı Ama kar Marjı Düştü