TİP’ten Can Atalay için Adliye Önünde Nöbet

TİP’ten Can Atalay için Adliye Önünde Nöbet

AYM kararı tebliğ edildi ama mahkeme heyeti adliyeyi terk etti

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi davasında yargılanırken tutuklanmış ve seçilme hakkı ihlal edilmişti. Anayasa Mahkemesi (AYM), dün Atalay’ın seçilme ve kişi hakkının ikinci kez ihlal edildiğine karar verdi. Ancak yerel mahkeme, Atalay’ın tahliyesi için AYM’nin gerekçeli kararını beklediğini açıkladı. Bu duruma tepki gösteren TİP üyeleri ve Atalay’ın avukatları, Çağlayan Adliyesi’nde nöbet tutuyor.

TİP Parti Meclisi üyesi avukat Özgür Urfa, adliye önünde yaptığı açıklamada, AYM kararının resmi olarak tebliğ edildiğini ancak mahkeme heyetinin dün mesai bitiminde adliyeyi terk ettiğini söyledi. Urfa, bugün de mahkeme başkanının öğlene kadar adliyeye gelmediğini ve gerekçeli kararı beklediğini ilettiğini belirtti. Urfa, şöyle devam etti:

“Burada oyun oynamıyoruz. Sizler birer devlet kurumusunuz ve bu ciddiyetle çalışmak zorundasınız. Keyfiniz geldiğinde adliyeden gidip keyfiniz geldiğinde gelme hakkına sahip değilsiniz. Can Atalay 222 gündür cezaevinde siyasi bir esir olarak tutuluyor. Dün bu husus ikinci kez tescillendi. Artık bu keyfiyete son verilmek zorunda. Herkes oturduğu makamın koltuğu sorumluluğuyla hareket etmek zorunda. Bu ülkeyi daha büyük krizlere, siyasi krizlere, ekonomik krizlere sürüklemeye hiç kimsenin hakkı ve yetkisi bulunmuyor. Herkes bu ciddiyetle işini yapsın. Biz buradayız. Yargı darbesine bugüne kadar nasıl direndiysek bugünden sonra da direnmeye devam edeceğiz. Hiçkimse tahliye kararı dışında bir karar vermeyi aklının ucundan geçirmesin. Anayasayı yok saymak, ‘Anayasa Mahkemesi’nin kararını tanımıyorum’ demek, biz bu ülkede artık rejimi ortadan kaldırdık, hukuku ortadan kaldırdık, canımız ne isterse onu yapacağız demek olacaktır. Bunu ilan etmek demek olacaktır. O zaman birileri Anayasa’yı tanımıyorsa, birileri mahkeme kararlarını tanımıyorsa bu hak herkes için doğar. Ülkeyi böyle bir tehlikeye kimsenin sürükleme hakkı, yetkisi yok. Herkes sorumlulukla hareket etmeli. Bir dakika bile gecikmeden Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararını yazmalı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi de tahliye kararını vermelidir. Biz buradayız. Bugüne kadar nasıl direndiysek bundan sonra da direnmeye devam edeceğiz.”

TİP üyeleri adliye önünde toplandı

TİP’in çağrısıyla çok sayıda partili de adliye önünde toplandı. Atalay’ın tahliyesi için sloganlar atan partililer, mahkemeye baskı yapılmasına izin vermeyeceklerini ifade ettiler. Atalay’ın avukatları ise dosyanın Yargıtay’a gönderilmesi halinde de mücadeleye devam edeceklerini belirttiler. .

Gezi davasında neler olmuştu?

Can Atalay, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin 16 sanıklı davada yargılanıyordu. Mahkeme, 18 Şubat 2020’de sanıkların beraatine karar vermişti. Ancak savcılık, kararı temyiz etmişti. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 22 Ocak 2021’de sanıkların beraat kararını bozmuştu. Bozma kararının ardından Atalay, 14 Haziran 2021’de tutuklanmıştı. Atalay, tutuklandığı sırada TİP Hatay Milletvekili seçilmişti. Ancak mahkeme, seçilme hakkını tanımamıştı.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
TİP’ten Can Atalay için Adliye Önünde Nöbet