Torba Kanun Teklifi: Emekliye Yüzde 25 Zam ve Deprem Bölgesine Ek MTV Muafiyeti

Torba Kanun Teklifi: Emekliye Yüzde 25 Zam ve Deprem Bölgesine Ek MTV Muafiyeti

TBMM Genel Kurulu’nda, emekli maaşlarına yüzde 25 oranında artış, en düşük memur aylığını 22 bin 17 liraya yükseltme ve Kahramanmaraş’taki depremlerin zararlarını gidermek için 2023 yılında bir defaya mahsus ek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) alınmasını içeren torba kanun teklifi ele alınıyor. Teklifin ilk 7 maddesi kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, depremlerin zararlarını telafi etmek için 2023 yılında tüm taşıtlardan ek MTV alınacak. Ek MTV, taşıtların normal MTV tutarı kadar olacak ve iki taksitte ödenebilecek. Ek MTV’nin ilk taksidi Ağustos ayı sonuna kadar, ikinci taksidi ise Kasım sonuna kadar ödenecek. Ek MTV, bir defaya mahsus olacak ve genel bütçeye gelir olarak kaydedilecek.

Deprem bölgesinde yaşayanlar için ise ek MTV’den muafiyet sağlanacak. Depremde binaları yıkılan veya hasar gören, depremde ağır hasarlı taşıtı olan veya yakınını kaybedenler ek MTV ödemeyecek.

Teklifle ayrıca Emekli Sandığı’ndan emekli olanlara da zam yapılacak. Temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere emekli maaşları yılın 6 ayı için enflasyon farkı ile birlikte toplamda yüzde 25 oranında artırılacak.

Teklifin bir başka maddesiyle de deprem bölgesinde inşaat kredisi veya bina yapma talebinde bulunanların hak sahipliği başvurularının nasıl yapılacağı belirlendi. Başvurular, ilan tarihinden itibaren 2 ay içinde mülki idare amirliklerine veya Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca belirlenen merkezlere yazılı olarak ya da e-Devlet üzerinden yapılabilecek. Başvuru sonuçları da internet üzerinden ilan edilecek.

Teklifle ayrıca uluslararası kuruluşlardan sağlanacak dış kredi ve hibelerle finanse edilecek projelerin uygulanmasına ilişkin iş ve işlemler vergi ve harçtan muaf tutuldu. Yabancı devlet harp okullarında okutulan askeri öğrencilerin eğitim sürelerinin, gönderilecek okulun durumuna göre yıl ve dönem bazında belirlenmesine imkan tanındı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Torba Kanun Teklifi: Emekliye Yüzde 25 Zam ve Deprem Bölgesine Ek MTV Muafiyeti