Trabzonspor, Çin’in Uygur Türklerine Yönelik Soykırımını Kınadı

featured

Türkiye’nin önde gelen futbol takımlarından Trabzonspor kulübü, Çin’in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei’nin Uygur Türklerine yönelik soykırımı savunan açıklamalarına karşı tepki göstererek, Uygur Türklerinin haklarının korunması için çağrıda bulundu. Olay, Başkonsolos Wei’nin 2019 tarihli bir videosunun Türkiye genelinde tekrar gündeme gelmesiyle patlak verdi. Wei’nin sözleri, ülkede büyük bir şok etkisi yarattı ve tepkilere neden oldu.

Başkonsolos Wei, Çin hükûmetinin Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yönelik soykırım gerçekleştirdiğini kabul eden ifadeler kullandı. Bu, toplama kamplarında yaşanan ağır işkenceleri de destekler nitelikteydi. Wei, “Onların beyinleri hastalıklı. Biz de kurduğumuz okullarda gönüllü olarak tedavi ediyoruz” şeklindeki hadsiz ifadeleriyle soykırımı savundu.

Trabzonspor Kulübü konuya duyarsız kalmadı ve sosyal medya hesapları üzerinden bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Çin hükümetinin Uygur Türkleri’ne uyguladığı acımasız baskı ve zulmü kınıyoruz. Tüm dünyayı Uygur Türkleri’nin temel haklarını korumaya davet ediyoruz!” ifadelerine yer verildi.

Geçtiğimiz aylarda, Avustralya’nın tanınmış televizyon kanalı ABC, Doğu Türkistan’ı ziyaret ederek, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) yıllar süren acımasız baskısının ardından bölgenin bir turizm noktasına dönüştürülme çabalarını belgeledi. 30 Eylül 2023 tarihli özel raporunda, ABC, Doğu Türkistan’ın Çin’in baskıları sonucu dünyadan izole edildiğini bildirdi.

Çin Halk Cumhuriyeti hükumetinin Doğu Türkistan’da uyguladığı sistematik baskı ve asimilasyon politikaları, Uygur Türklerinin soykırıma uğramasına yol açmış durumda. Doğu Türkistan’da yaşanan bu ağır insan hakları ihlalleri, dünya kamuoyunun giderek daha fazla dikkatini çekiyor.

1
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Trabzonspor, Çin’in Uygur Türklerine Yönelik Soykırımını Kınadı