Trump’ın Kudüs açıklamasına tepki yağıyor

featured

ABD Başkanı Donald Trump, dünyayı ayağa kaldıran Kudüs kararını dün  kameraların önünde açıklamıştı.

Dün 6 Aralık’ta ABD Başkanı Donald Trump, dünyayı ayağa kaldıran Kudüs kararını kameraların önünde açıkladı. “Ben artık zamanı geldiğine inanıyorum. Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma vakti gelmiştir. Büyükelçiliği Kudüs’e taşıma talimatı veriyorum.” diyen Trump’un son kararıyla Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan tarihteki ilk ülke Amerika Birleşik Devletleri oldu.

Daha önceki başkanlar erteliyordu

Trump ayrıca Tel Aviv’deki Amerikan Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması için Dıışişleri Bakanlığı’na talimat verdiğini de söyleyerek bu adıma karşın İsrail ile Filistin arasındaki barış sürecinden umutlu olduğunu söyledi. Bilindiği gibi ABD yönetiminin, 1995’teki Kudüs Büyükelçilik Yasası’na göre İsrail’in başkenti Tel Aviv’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması öngörülse de bu yasa 21 yıldır Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama’nın başkanlık dönemlerinde her 6 ayda bir “ulusal güvenlik” gerekçesiyle ertelenmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson da Trump’ın Kudüs’le ilgili son açıklamasına binaen ABD’nin Tel Aviv’deki Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınması için hazırlıklara başladıklarını duyurdu.

Dünyadan tepki yağdı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma girişimine karşı ortak bildiri yayımladı. AK Parti, CHP, HDP ve MHP’nin imza koyduğu bildiride: “Ortadoğu’da bir dizi istikrarsızlık yaşanacaktır. İsrail ve Filistin arasında adil, kalıcı, dengeli, tarihi ve manevi haklara riayet eden bir barış gerçekleşmeden insanlığın huzur ve selamete ulaşmasının mümkün olmayacağı unutulmamalıdır. Bu kabul edilemez gelişmeler karşısında, Türkiye Cumhuriyetini oluşturan 80 milyonun her bir ferdinin, BM kararları hilafına Kudüs’ün tarihi statüsünü değiştirme yönündeki maceracı girişimleri kesin ve tartışmasız bir şekilde reddetme iradesini TBMM olarak dünya kamuoyuna ifade ve ilan ederiz.” ifadelerine yer verildi.

AB endişeli

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasıyla ilgili açıklamasından dolayı ciddi endişe duyduklarını söylerken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da ABD’nin Kudüs kararını kaygı ile karşıladıklarını ve statükoyu değiştirmeyeceklerini söyledi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas’tan sert tepki, İsrail Başbakanı Netanyahu’dan teşekkür

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı Kudüs kararı sonrasında Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas: ‘Kararı reddediyoruz. Diğer ülkelerle, dostlarımızla birlikte buna karşılık vereceğiz. Bu karara müzakereler ile karşılık vereceğiz. Bu İsrail’in mükafatlandırılmasıdır. Karar, uluslararası düzeyde hiç bitmeyen savaşlara yol açacaktır.” açıklamasında bulundu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da ABD’nin Kudüs’ü resmen İsrail’in başkenti olarak tanıma kararından ötürü ABD yönetimine teşekkür etti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Trump’ın Kudüs açıklamasına tepki yağıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.