Türkiye’nin İlk Uzay Yolcusu Ax3 Misyonuna Katılıyor

Türkiye’nin İlk Uzay Yolcusu Ax3 Misyonuna Katılıyor

Türkiye, uzay macerasına ilk adımını atıyor. Türk Hava Kuvvetleri’nden emekli F-16 pilotu Alper Gezeravcı, Türkiye’nin ilk uzay yolcusu olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Axiom Space şirketinin düzenlediği #Ax3 misyonunda, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) desteğiyle İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte yer alacak.

Gezeravcı ve ekibi, 2024 yılının başında Florida’dan SpaceX’in Falcon 9 roketiyle fırlatılacak ve Dragon kapsülüyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ulaşacak. Burada 14 gün boyunca kalacak olan ekip, Türk bilim insanlarının hazırladığı 13 farklı bilimsel deneyi gerçekleştirecek.

Deneyler arasında, mikroçekim ortamında bitki yetiştirme, kanser hücrelerinin davranışı, DNA ve üreme üzerindeki etkiler gibi konular yer alıyor.

Gezeravcı, uzaya gidecek olmanın heyecanını ve gururunu dile getirdi. Türk bayrağını uzaya taşıyacak olmanın sorumluluğunu hissettiğini belirten Gezeravcı, “Uzay, insanlığın ortak mirasıdır. Türkiye olarak uzayda da var olmak istiyoruz. Bu misyon, Türkiye’nin uzaydaki bilimsel ve teknolojik potansiyelini göstermek için bir fırsattır.” dedi.

#Ax3 misyonu, UUİ’ye yönelik tamamı Avrupalı ekipten oluşan ilk ticari astronot görevi olacak. Misyonun komutanlığını ABD’li astronot Michael Lopez-Alegria yapacak. Pilot koltuğunda İtalyan Hava Kuvvetleri’nden Albay Walter Villadei, diğer görev uzmanı koltuğunda ise İsveçli astronot Marcus Wandt oturacak.

#Ax3 misyonunun, 9 Ocak 2024’ten daha erken olmayan bir tarihte başlaması planlanıyor. Misyonun başarıyla tamamlanması halinde, Türkiye uzaya insan gönderen 11. ülke olacak.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türkiye’nin İlk Uzay Yolcusu Ax3 Misyonuna Katılıyor