Türksat 5A Hizmete Girdi

featured

Türksat 5A haberleşme uydusu bugün TÜRKSAT’ın Ankara Gölbaşı’ndaki yerleşkesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yapılan törenle hizmete başladı.

Türksat 5A, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden 8 Ocak tarihinde uzaya fırlatıldı. Yeni nesil uydu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Türksat’ın Ankara Gölbaşı yerleşkesinde düzenlenen törenin ardından hizmet vermeye başladı.

Törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan ”Kaliteli hizmet sunma kapasitesine sahip Türksat 5A sağlayacağız yüksek katma değerle çok önemli bir projedir. Şimdi sıra Türksat 5B uydumuzda. Tasarım ve üretim aşamaları tamamlanan Türksat 5B uydumuzun testleri sürüyor. Amacımız bu uydumuzu yılın son çeyreğinde yine Falcon-9 roketi ile uzaya göndermektir. Faydalı yük kapasitesi bugünkü uyduların tamamından fazla olacak Türksat 5B’nin hizmete girmesiyle veri iletişim kapasitemiz 15 kat artacaktır.

Bununla kalmıyoruz, yaklaşık 5 yıl önce milli haberleşme uydu projemizi başlatmıştık. Bu çerçevede TÜBİTAK, TURKSAT, ASELSAN, TUSAŞ gibi çok sayıda kurum ve kuruluşun katkıları ile Türksat 6A uydumuzu ürettik. Önümüzdeki yıl uzaya fırlatmayı planlıyoruz. Türkiye kendi haberleşme uydusu üreten 10 ülke arasına girecektir.” sözlerini söyledi.

Fırlatma ağırlığı 3,5 ton olan Türksat 5A’nın, sabit yörüngeye 31 derece doğu meridyeni yayın bandı içinde oturdu. Bununla birlikte Türkiye’nin aktif haberleşme uydusu 4, toplam uydu sayısı 7’ye çıktı.

Türksat 5A, Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz’i kapsayan geniş bir coğrafyada, TV yayıncılığı ve veri haberleşme hizmetleri sunacak.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Türksat 5A Hizmete Girdi