Uğur Mumcu’yu Emre Kongar’a Sordum

featured

Uğur Mumcu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli kalemlerinden, gazetecilerden biridir. Tam bağımsız Türkiye’yi savunan, Cumhriyetçi, Atatürkçü, özgürlükçü, antiemperyalist, laiktir. Türkiye üzerine oynan oyunları, yapılan planları tek tek yazmış, vatandaşları bilgilendirmiş, kimseden korkmamış, çekinmemiş, doğruları yazdığı için hapis cezalarına, tazminat cezalarına çarptırılmış, kitabına da ismini verdiği “Sakıncalı Piyade” ilan edilmiştir. 24 Ocak 1993 yılında yapılan hain plan sonucu otomobiline konulan bomba ile şehit edilmiştir.

Uğur Mumcu şehit edildiğinde ilkokul üçüncü sınıfa gidiyordum. Babamın da gazeteci olmasından dolayı yaşanan hadiseyi, olumsuz havayı, matemi dün gibi hatırlıyorum. Uğur Mumcu’nun şehit edilişinin üzerinden 30 yıl geçti. Düşünceleriyle anmaya devam ediyoruz, edeceğiz.

21 Ocak 2023 Cumartesi günü, Kadıköy’de bulunan Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Ruhi Su Salonu’nda moderatörlüğünü Nevzat Evrim Önal’ın yaptığı, Gazeteci – Prof. Dr. Emre Kongar ve Gazeteci – Cumhuriyet Gazetesi yazarı Zülal Kalkandelen’in ortak çalışmasıyla meydana gelen “Devrimin ve Karşı Devrimin Yüz Yılı” isimli kitabın imza günü ve söyleyişisine katıldım. Amacım, Emre Kongar’a Uğur Mumcu’yu sormaktı. Çünkü, Türkiye’de sorulacak en doğru, Uğur Mumcu’ya en yakın isimlerden biridir Emre Kongar.

Günümüzde en dikkat çeken konulardan biri ise vatandaşlara, Uğur Mumcu’yu siyasette başarısız olup, toplumdan kopmamak için, kendi reklamına da dahil ederek, üye olduğu partinin siyasi ekibinin de desteğiyle “Gazetecilik” kimliğine bürünenlerin anlatmasıdır. Ben de bu gidişata dikkat çekmek adına, vatandaşların Uğur Mumcu’yu iyi tanımaları, anlamaları için yakın dostu Emre Kongar’a sordum.

Emre Kongar, Uğur Mumcu’yu şu sözlerle anlattı: “Uğur Mumcu çok yakın dostumdu. Çok iyi bir gazeteci ama gazeteciliğin çok ötesinde, çok iyi bir düşünür, çok iyi bir yazardı. Kendisini Atatürk devrimlerine adamıştı ve Atatürk Devrimlerini önce emperyalist karşıtlığı sonra laiklik olarak tanımlardı. Bu çerçevede, kitapları ölümsüzdür. Sadece Uğur Mumcu’yu ölümsüzleştirmiş değil, onun fikirlerini de tarihe kayıt etmiştir. Örneğin, “Tarikat, Ticaret, Siyaset” üçgeni meselesi ve “Rabıta” kitapları genel tutumunu, Atatürkçülüğü, bağımsızlığı, antiemparyalizmi tarihe mal eden çalışmalardır. Sadace iyi bir düşünür değil, aynı zamanda iyi bir araştırmacıydı. Zaten araştırmalarının açığa vurduğu çirkinlikler, pislikler olduğu için onları, durdurmak için öldürüldü. Maalesef hala onu öldürmeye azmettirenlerin arkasındaki siyasal güçler net olarak vurgulanamadı. Çünkü, orada hem uluslararası güçler hem de o dönemde Türkiye’yi uluslararası emperyalizm ile işbirliği halinde yönlendirmek isteyenlerin parmağı vardır.”  

Uğur Mumcu’yu şehit edilişinin 30.yılında bir kez daha saygıyla anıyor, yazımı Uğur Mumcu’nun şu sözüyle tamamlamak istiyorum, “Haklıdan yana değil, güçlüden yana olanlar korkak ve kaypak olurlar. Güç merkezi değiştikçe dönerler; fırıldak olurlar.”

23 Ocak 2023 – Yakacık

Uğur Mumcu'yu Emre Kongar'a Sordum

Gazeteci – Prof. Dr. Emre Kongar – Gazeteci Gökhan İlhan

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Uğur Mumcu’yu Emre Kongar’a Sordum