UNCUT GEMS – Josh & Benny SAFDIE “Başardın Howard. Takma kafana”

1917 - Sam MENDES

Merhaba Nekş flikşçiler.

Başarılı bir Netflix filmi ile karşı karşıyayız.

Film o kadar hareketli ki izledikten sonra demlenmek için biraz beklemeniz gerekebilir.

Adam Sandler’ ın şapşal adam rolleri burada da işe yaramış görünüyor. Neyse ki bu sefer şapşallığının yanına kusurlarla dolu, hırslı bir kumarbazı da iliştirebilmiş.

İzledikten sonra Samuel Beckett’ in meşhur “Hep denedin,hep yenildin. Olsun. Yine dene yine yenil.Daha iyi yenil” sözünün bu filme cuk diye oturacağını göreceksiniz.

İçinde bulunduğumuz yaşam platformunda hepimiz kumarbaz olmasak da bilinçli ya da bilinçsiz, bir şekilde bazen boka batarız. Burada hayat bizim önümüze bazı seçenekler sunar. Kabaca olanlarından üçü şunlar; 1.Yavaş yavaş sırayla temizle, 2.Bir anda hepsinden kurtul, 3.Bırak inceldiği yerden kopsun. Üçü arasında tercih yapmak konusunda her zaman özgürüz. Ancak tercih yapıldıktan sonra gelişecek olayların hepsinden de biz sorumluyuzdur.

Baş karakterimiz Howard, her şeyden bir anda kurtulmayı seçerek sürekli bir kumar daha oynuyor ve herşey git gide daha da kötüleşiyor.

Kendisi bir çok kişiye borç takmış bir elmas tüccarı. Herkes alacakları için kapısına dayansa da onu en çok yoran kişi akrabası Arno oluyor. Varlıklı bir Yahudi ailesinin fertleri olan Arno ve Howard birlikte aile yemeklerine katılacak yakınlıktalar(Eniştesi sanırım). Bu karakterlerin Yahudilik dinine mensup olduklarını göz içine sokarak gösterme fikri filmi 2009 yılında tasarlayan Josh&Benny SAFDIE kardeşler mi yoksa senaryo yazarı Ronald BRONSTEIN mı bilmiyorum. Kendilerinin dini tercihlerini de bilmiyorum. Ancak verilmek istenen bir mesaj olduğu açıkca ortada.

Filmin içerisinde iyi ve günahsız bir karakter yok gibi görünse de sevimsiz olmasına rağmen Howard’ ın karısı Dinah en masum ve onurlu görünen kişi. Belki onun yanına masumluk anlamında kayın pederi Gooey’ i de koyabiliriz.

“Lan ne iyi insan yaa” diyebileceğimiz pek bir karakter göremediğimiz filmimiz, Howard’ ın yanlış tercihlerini ve kötü yanlarını görmemize rağmen onun yanında olmamız gerektiğini hissettiriyor. Onunla birlikte şiieet diyerek bu da mı gol değil hakim bey oluyorsunuz. Ki bu his Başrolde Suçlu” olan bir filmde uyanıyorsa benim gözümde başarılıdır. Bu hisse tabi ki ilk defa kapılmıyoruz. Örneğin; Breaking Bad deki Walter ve Jesse için kim bunu hissetmedi ki. (Bu arada bir sonraki yazımın El Camino: A Breaking Bad Movie üzerine olacağı bilgisini de paylaşıyorum)

Neyse…

Film gibi Howard da başarılı oluyor ancak ne anlamda bir başarı olduğunun değerlendirmesini filmi izleyerek sizin yapmanız daha uygun olacaktır.

 

Bu yazı burada kalırsa Spoiler sağlığı açısından daha iyi olacak.

Önerir miyim? Evet.

UNCUT GEMS (2019)

Yönetmen: Josh&Benny SAFDIE

Senarist : Ronald BRONSTEIN

G.Yönetmeni: Darius KHONDJI

Bütçe: 19 Milyon Dalırssss

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
UNCUT GEMS – Josh & Benny SAFDIE “Başardın Howard. Takma kafana”