Uygur Türklerinden 9 Aralık Çağrısı: “Soykırımı Tanıyın”

Uygur Türklerinden 9 Aralık Çağrısı: “Soykırımı Tanıyın”

Çin’in Doğu Türkistan’da Uygurlara ve diğer Türk halklarına yönelik soykırım suçlarını işlediğini belirleyen Uygur Mahkemesi’nin kararının birinci yıl dönümünde, Uygur grupları dünya liderlerinden 9 Aralık’ı Uygur Soykırımı Tanıma Günü olarak kabul etmelerini istedi.

Uygur Mahkemesi, 9 Aralık 2021’de Londra’da tarihi bir yargılama sonucunda Çin’in Uygur halkına soykırım yaptığına hükmetmişti. Bağımsız uzmanlardan oluşan mahkeme, 18 ay boyunca 500’den fazla tanık ifadesini incelemiş, 30’dan fazla görgü tanığı ve toplama kamplarından kurtulan kişilerin canlı tanıklıklarını dinlemişti. Mahkeme ayrıca 40 uzman tanığın da görüşlerine başvurmuştu.

Mahkeme, Çin’in Uygur kültürünü, dinini ve dilini yok etmeye yönelik sistematik bir kampanya yürüttüğüne, yaygın zorla çalıştırma, kayıplar, toplu tutuklamalar, işkence, cinsel istismar ve zorla doğum kontrolü önlemleri uyguladığına dair kanıtlar buldu. Uygur kadınların zorla kısırlaştırıldığına dair delilleri de göz önüne alan mahkeme, işlenen suçların Soykırım Sözleşmesi’ne aykırı olduğuna karar verdi.

Uygur grupları, mahkemenin kararının birinci yıl dönümü olan 9 Aralık’ı “Uygur Soykırımı Tanıma Günü” olarak ilan etti. Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun İsa, “Çin’in Doğu Türkistan’daki suçlarını artık soykırım olarak tanımlamak için yeterli kanıtımız var. Dünya artık acılarımızı sonlandırmak için ciddi bir şekilde harekete geçmeli” dedi.

Çin, Uygur Mahkemesi’nin kararını tanımadığını ve Doğu Türkistan’da terörle mücadele için gerekli önlemleri aldığını iddia ediyor. Ancak uluslararası toplum, Çin’in insan hakları ihlallerini kınamakta ve yaptırımlar uygulamakta giderek daha fazla baskı altında. Uygur grupları, dünya liderlerinden Uygur Soykırımı Tanıma Günü’nü resmen kabul etmelerini ve Çin’e karşı daha güçlü adımlar atmalarını talep ediyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Uygur Türklerinden 9 Aralık Çağrısı: “Soykırımı Tanıyın”