Uygur Yazar Yalqun Rozi’nin Haksız Tutuklanmasının 7. Yılında Serbest Bırakılma Çağrısı

Uygur Yazar Yalqun Rozi’nin Haksız Tutuklanmasının 7. Yılında CFU’dan Serbest Bırakılma Çağrısı

Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) Uygur yazar ve eğitimci Yalqun Rozi’yi haksız yere hapse atmasının 7. yıl dönümünde, Uygur Hareketi adlı sivil toplum kuruluşu, Rozi’nin serbest bırakılması için çağrıda bulundu. Uygur Hareketi, Rozi’nin ÇKP’nin Uygur kültürüne yönelik sistematik saldırısının bir kurbanı olduğunu ve Uygur dilini ve tarihini korumak için yaptığı çalışmaların takdir edilmesi gerektiğini belirtti.

2016 yılında Urumçi’de evinden polis tarafından gözaltına alınan akademisyen Yalqun Rozi, 2001 yılından itibaren Doğu Türkistan Eğitim Bakanlığı bünyesinde Uygurca ders kitaplarını yeniden yazmakla görevli bir komitenin üyesiydi. Bu ders kitapları, 2016 yılında ÇKP tarafından “ayrılıkçı” ve “etnik nefreti körükleyici” olarak nitelendirildi ve Rozi, “devlet gücünü alt etmeye teşvik” suçlamasıyla 15 yıl hapse mahkum edildi.

Kızı Tumaris Yalqun, “Babam Yalqun Rozi’nin Çinli yetkililer tarafından hukuka aykırı bir şekilde tutuklanmasının üzerinden tam 7 yıl geçti. Çin hükümeti kültürümüzü ve tarihimizi silmek için aydınları ve düşünce liderlerini acımasızca hedef alıyor. Milyonlarca Uygur sırf ırkı, inancı ve kimliği nedeniyle acı içinde yaşıyor. Tüm bu sefaletin bir an önce bitmesini, ailemize yeniden kavuşabilmemizi, onların ellerini tutabilmemizi, sıcaklıklarını ve gülümsemelerini yeniden hissedebilmemizi gerçekten umuyor ve diliyorum. Bu arada birlikte hareket etmeli, daha yüksek sesle konuşmalı ve hiç durmamalıyız. Bir kez daha Çin hükümetinden babam Yalkun Rozi’nin derhal serbest bırakılmasını talep ediyorum!”

Uygur Hareketi Başkanı Ruşen Abbas, Rozi’nin durumu için, “Bu yedi yıl bir uyandırma çağrısı olmalı ve uluslararası toplumun ÇKP’yi Uygur halkına yönelik haksız hapsetme ve soykırımından sorumlu tutması için acil ihtiyacın net bir hatırlatıcısı olmalıdır. Yalqun Rozi’nin hikayesi, Çin hükümetinin entelektüel topluluğumuzun zihinlerini ve seslerini yok ederek Uygur kültürüne ve Uygur halkına yönelik amansız saldırısının simgesidir. “ sözlerini kullandı.

Çağrının sonunda Uygur Hareketi, uluslararası toplumu ve insan hakları savunucularını, Rozi ve diğer binlerce Uygur aydınını serbest bırakmak için ÇKP’ye baskı yapmaya çağırdı. Uygur Hareketi ayrıca, ÇKP’nin Doğu Türkistan’daki eğitim sistemi üzerindeki kontrolünü kınadı ve Uygurların kendi dilinde ve kültüründe eğitim alma hakkını savundu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Uygur Yazar Yalqun Rozi’nin Haksız Tutuklanmasının 7. Yılında Serbest Bırakılma Çağrısı