• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Yıldırım: Rusya ve Çin Türk Devletleri Teşkilatı’nın Doğal Üyesidir

featured

AKP Genel Başkanvekili, İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ve Moğolistan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin ortak kurduğu Türkoloji Enstitüsü’nün açılışını yaptı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türk Devletleri Teşkilatı’na aksakal olarak atanan Yıldırım tören öncesinde, “Türkiye, Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları” başlıklı konferansta konuştu.

RUSYA VE ÇİN TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI’NIN DOĞAL ÜYESİDİR

Konferansta Türk Devletleri Teşkilatı’na dair açıklamalarda bulunan Yıldırım, tepki çeken “Rusya ve Çin de bu topluluğun doğal üyesi niteliğindedir” şeklindeki ifadeleri kullandı.

Balkan devletlerinin Türk Devletleri Teşkilatı’nın doğal üyesi olduğunu aktaran Yıldırım, şöyle konuştu:

“Nahcivan anlaşmasıyla 2009’de Türk Keneşi, Türk Konseyi Teşkil edildi ve bugün 7 üyeye sahip. Macaristan ve Türkmenistan gözlemci üye, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan Özbekistan, Kırgızistan asıl üye olarak yoluna devam ediyor. Tabi bu sayı gelecek yıllarda artacak, nasıl artacak? Akraba devletler yani aynı kökten gelen dilleri konuşan veya bünyelerinde Türklerin yaşadığı devletler de bu topluluğun doğal üyesidir. Moğolistan bunlardan biridir. Ayrıca balkan coğrafyasında Macaristan başta olmak üzere Bulgaristan, Bosna Hersek, Sırbistan, Arnavutluk ve Makedonya, bütün balkan devletleri bu teşkilatın doğal üyesidir ve ileride topluluğa dahil olacaktır. Ayrıca Rusya ve Çin de bu topluluğun doğal üyesi niteliğindedir. Bu geniş coğrafyada üzerimize düşen büyük görev ve sorumluluk var. Bunun farkında ve bilincindeyiz.”

Yıldırım’ın açıklamasına sosyal medyada çok sayıda vatandaş tepki gösterdi. Tepkilerin temelinde ise Rusya ve Çin’in tarih boyunca devam eden Türk düşmanlığı yatıyor. Çin’in, Doğu Türkistan’ı işgali ve Uygur Türkleri’ne yıllardır süregelen soykırım ve asimile çalışmaları aynı şekilde Rusya’nın özellikle Kırım’ı işgali ve buradaki Kırım Türklerine karşı yürüttüğü asimile çalışmaları tepkilerin merkezinde yatan nedenlerden.

TERÖRE KARŞI ORTAK DURUŞ

“Amacımız refahın ortak paylaşımını sağlamak, bölgesel sorunları ve huzursuzlukları ortadan kaldırmak, insanlarımızın geleceğini tehdit eden terör belasında ortak ve bir duruşu sağlamak ve özellikle Kafkasya ve Orta Asya’ya kadar uzanan topraklardaki her türlü yardımlaşmayı, iş birliğini geliştirmek. Temel hedefimiz ‘dostları arttırmak, düşmanları azaltmak’tır. Türk Devletleri Teşkilatının da amacı budur.”

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Yıldırım: Rusya ve Çin Türk Devletleri Teşkilatı’nın Doğal Üyesidir