• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Yunus Zeyrek vefat etti

featured

Ahıska Türklüğünün yılmaz savunucu Yunus Zeyrek günün ilk saatlerinde hayata veda etti. Zeyrek, uzun süredir kanser tedavisi görüyordu.

Zeyrek’in cenazesi yarın öğlen namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Ankara, Karşıyaka Mezarlığı’nda defnedilecek.

Yunus Zeyrek kimdir?
1956, Yolağzı (Sins Etip) köyü / Posof / Ardahan doğumlu. Günlüce köyünde başladığı ilköğrenimini Diyarbakır Silvan Yatılı Bölge Okulunda, lise ve yükseköğrenimini Erzurum’da tamamladı. 1979 yılından itibaren Pınarbaşı, Gökçeada ve Çan’da öğretmenlik, Tavşanlı’da Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü görevlerinden sonra 1988’de öğretmen olarak Almanya’ya gitti. Münih’te Türk kültür dersleri öğretmenliğinin yanında Türkoloji araştırmaları yaptı. Almanya ve Avusturya’da konferanslar verdi; Münih’te çıkan Türk gazetelerinde yazılar yazdı.

1994 yılında yurda dönerek bir süre MEB Talim ve Terbiye Kurulunda çalıştı. GÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Halk Edebiyatı bölümünde yüksek lisans öğrenimini tamamladı ve bu üniversitenin Türk Dili Bölümünde çalışmaya (1997) başladı. 19 Haziran 2004’te Uluslararası Ahıska Türk Dernekleri Federasyonu Başkanlığına seçildi.

İlk şiiri öğrencilik yıllarında Silvan gazetesinde (5 Nisan 1971) çıkan “Türkiyem” adlı şiirdir. Sonraki yıllarda yazı ve şiirleri Bizim Anadolu, Millet, Hergün, Zaman gazeteleri ile Türk Edebiyatı, Tarih ve Toplum, Divan, Doğuş, Bilig, Türk Kültürü, Posof’un Sesi, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, Türk Ekspres, Yeni Türkiye, Türk Yurdu, Bizim Ahıska gibi dergilerde yayımlandı. Özellikle Kafkasya konusunda, Acaristan ve Ahıska üzerinde yoğunlaşan araştırmaları vardır. Türk Yurdu dergisinde yazdığı makaleler Gürcistan Devlet Üniversitesi bilim adamları arasında ilgi çekti. İLESAM üyesidir. Zeyrek, 2004 yılında Bizim Ahıska dergisini çıkarmaya başlamıştı. Bizim Ahıska geçtiğimiz Eylül ayında yayın hayatına son vermişti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Yunus Zeyrek vefat etti