Antalya Deniz Zaferleri Kaş’ta Devlet Töreniyle Anıldı

featured

Suların altında unutulan kahramanımız Mustafa Ertuğrul’a hakkıyla sahip çıkıldı. İlk kez onun 1.DÜNYA SAVAŞINDA İngiliz ve Fransız gemilerine karşı kazandığı , şanla şerefle dolu,kahramanlık ve insanlık destanlarıyla dolu Antalya Deniz Zaferleri Kaş’ta Devlet töreniyle anıldı.

 Mustafa Ertuğrul tarihi gerçeğini oraya çıkartan sualtı tarih araştırmacısı Mustafa Aydemir

Görkemli bir şekilde kutlanılan törene Türk Kara Kuvvetleri, Türk Deniz Kuvvetleri, Türk Jandarma, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı, Mavi bereli komando dağ birlikleri, Kaş Kaymakamlığı,, Ege Ordu Komutanı Org.Ali Sivri,Kaş Belediyesi’nin yanı sıra sivil toplum örgütleri, okullar ve halkımız da katıldı. Türk Hava Kuvvetlerimizin hava muhalefetinden dolayı iştirak edemediği törenler büyük bir kalabalıkla ve coşkuyla gerçekleştirildi. Yapılan etkinlikler arasında Mustafa Ertuğrul büstünün açılışı, Mustafa Ertuğrul Bataryasının toplarını konuşlandırmak için geçtiği 16 km.lik topçu yolunun açılışı, komandolarımızın marşları, ışıklı ve dumanlı gösterileri eşliğinde protokolün toplu saygı yürüyüşü, doğaya kekliklerin salınması, denize 37 şehidimizin anısına çelenk bırakılması da vardı. Kaş’ta ki spor okullarıyla Antalya’dan gelen doğa yürüyüşçüleri topların konuşlandırıldığı Bayındır Burnuna kadar Fahri Aslan rehberliğinde 16 km. lik yolu yürüyerek Mustafa Ertuğrul Bataryasına saygılarını dile getirdiler.

Antalya Deniz Zaferleri Kaş’ta Devlet Töreniyle Anıldı
Antalya Deniz Zaferleri Kaş’ta Devlet Töreniyle Anıldı

9.5 yıllık bir araştırma sonucu bu unutulmuş tarihi suların ve tozlu arşivlerin içerisinden çıkartan sualtı tarih araştırmacısı- yazar Mustafa Aydemir törende yaptığı konuşmada şunları söyledi.

Türk Milleti 1. Dünya Savaşında ta Libya’dan Galiçya’ya, Kafkasya’dan Irak, Suriye, Mısır, Hicaz ve Çanakkale’ye kadar tam 22 cephede savaştı. Bu cephelerde birçok acılarda yaşadı. Kızgın Yemen çöllerinde yandı kavruldu, kanal harekâtında boğuldu, Sarıkamış’ın Allah-ü

Ekber Dağlarında dondu.Çanakkale Zaferiyle ancak biraz kendini buldu.

Fakat bir muharebe cephesi daha vardı ki şanla şerefle dolu, kahramanlık ve insanlık dersleriyle dolu bu cepheyi suların altında kaldığı için nedense unuttu. Ne mutlu bizlere ki bu unutulmuş tarihimizi bulmak ta yine bizlere kısmet oldu. İşte bulunan bu kayıp 23. Cephedir. Türk Milletinin ve herhangi bir ferdinin imkânsız koşullarda nasıl zaferler kazanabileceğine dair dünyada güzel bir örnektir. Bu örnekleri bize ilk önce Büyük Atatürk göstermiştir. Atamız Samsun’a ayak bastığında ona dediler ki; paşam ülkeyi kurtarmak için yola çıktınız da elde para yok, silah yok, ordu yok. Büyük Atatürk onlara şu yanıtı verdi. Para da bulunur, silahta bulunur, ordu da kurulur. Nitekim parada, silah ta bulundu, ordu da kuruldu ve sonunda ülke de kurtuldu. Peki Atamız bunca yoklukta neyine güveniyordu? O kendisine ve arkasında ki Büyük Türk Milletine güveniyordu. O damarlarında dolaşan asil kanına ve özgürlük ruhuna güveniyordu. Alın işte Mustafa Ertuğrul: Mustafa Ertuğrul’umuz daha 23 yaşındayken neyine güveniyordu? Kendisine güveniyordu. Milletine güveniyordu. Türk milletinin yoktan var edebilme gücüne güveniyordu. Türk’ün mucizelerine güveniyordu. Mustafa Ertuğrul’un soba borusundan hallice dört topundan başka neyi vardı? Denizde bir donanması mı vardı? Arkasında koca bir ordu mu vardı? Elbette hiçbiri yoktu. Ve bunca yoklukta o inanılmazı başardı. Bizlerin bir görevi de yokluklar içerisinde kazanılmış böylesi muhteşem bir zaferi ve burada yaşanan tarihi çocuklarımıza aktarmaktır. Burada destanlar yazan bu kahramanlarımızı anıtlarla filmlerle tüm dünyaya anlatmaktır. Şunu da asla hatırımızdan çıkartmamalıyız ki 1. Dünya Savaşında yaşadığımız acıları bir daha yaşamamak için tarihten ders alma zorunluluğumuz vardır. Çünkü hepimiz biliyoruz ki koskoca Osmanlı İmparatorluğu bilimden ve denizlerden koptuğu için koca bir imparatorluktan oldu. Savaş başladığı zaman bizim bütün Akdeniz ve Ege de bir tek savaş gemimiz yoktu. Dolayısıyla düşman gemileri de rahatça gelip kıyılarımızı, şehir ve kasabalarımız bombalıyor, gemilerimizi batırıyor, kısaca bizlere kan kusturuyordu. Bunun için Mustafa Ertuğrul Bataryasının (ki düşmanları onlara” Hayalet Batarya” adını takmıştı) burada zekalarını ve yeteneklerini kullanarak, vatan millet sevgisiyle canlarını feda ederek kazandıkları zaferler asla unutulmamalı ve unutturulmamalıdır. Ben bugün devletimizin bütün askeri ve sivil kurumlarıyla burada olmasından ve bu tarihi anmasından dolayı çok mutluyum. Dileğim bu farkında lığın devam etmesi ve bu kutlamaların her yıl devam etmesidir. Bu değerli kahramanlarımızı ve şehitlerimizi saygıyla anıyor, burada bulunan herkese saygılarımı sunuyorum,

Ahmet Acar Kaş DHA-9 Ocak 2022 Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşları,Burdurlu Halil İbrahim Çavuş(Günaydın),Ankara Nallıhanlı Gazi Durmuş Çavuş ve 30 asker,Dünyanın ilk uçak gemisi Ben My Cheer’i batırılışlarının 105.yılında Antalya’nın Kaş ilçesinde tören ve etkinliklerle anıldı.

Antalya Deniz Zaferleri Kaş’ta Devlet Töreniyle Anıldı

Kaş Kaymakamlığı ve Kaş Belediyesinin desteğiyle ,Akdeniz Gençlik Sanat Araştırma Derneği (AKSAN) tarafından Mustafa Ertuğrul Aker Hatıra Ormanının bulunduğu Bayındır mevkisindeki Dostluk ve Barış Parkında anma töreni düzenlendi.Törende bir konuşma yapan “Ben bir Türk zabitiyim” kitabının yazarı Mustafa Aydemir ,Mustafa Ertuğrul Aker ve arkadaşlarının kahramanlığını anlattı.

Kaş Belediye Başkanı Mutlu Ulutaş-İngiliz uçak gemisi Ben My Cheer’iyi ,Kemer’de Paris 2 ve Alexandra’yı batırarak büyük kahramanlık göstermiş olan Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyoruz.Biz Kaş Belediyesi olarak 9 Ocak 1917 gününü Kaş Belediyesi olarak Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşlarını anma günü olarak belirledik.Bu kahramanlarımızı gelecek kuşaklara tanıtmak için Kaş’ın kahramanları anıtını yapmayı uygun gördük” dedi.

Antalya Deniz Zaferleri Kaş’ta Devlet Töreniyle Anıldı

Kaş Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı ise “Tam 105 yıl önce, 9 Ocak 1917 yılında kahraman Türk milleti yazmış olduğu destanların bir yenisini,ülkemizin bu batı ucunda,Doğu Akdeniz’e açılan bu kapıda yazmıştır.Topçu Yüzbaşımız Mustafa Ertuğrul Aker,onun basiretli askerleri,kahraman askerlerimiz, dünya harp tarihinde bir ilki düşmana yaşatarak,uçak gemisi tabir edilen canileri Doğu Akdeniz’in engin sularına gömdü.Babaları canını verdi.Çocukları babasız büyüdü.Bir millet ancak böyle büyük millet olur” dedi. Ardından Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Milli Parklar ve Doğa Müdürlüğünce getirilen Keklikler doğaya salındı. Etkinlik kapsamında Komandolar ,Marşlar eşliğinde tören alanından Bayındır Mahallesine saygı yürüyüşü yaptı.Yürüyüş ve törenler sırasında Deniz Kuvvetlerine ait Zıpkın hücümbotu,Aker ve arkadaşlarını denizden selamladı. Protokol Şehitler ve Kahramanlar adına denize saygı çelengi bıraktı.

Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker Sergisi Karatay Medresesinde açıldı.

Antalya Deniz Zaferleri Kaş’ta Devlet Töreniyle Anıldı

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Antalya Deniz Zaferleri Kaş’ta Devlet Töreniyle Anıldı