Çek Yazar Milan Kundera Paris’te Hayatını Kaybetti

Çek Yazar Milan Kundera Paris’te Hayatını Kaybetti

Çağdaş edebiyatın önemli isimlerinden edebiyatçı Milan Kundera, 94 yaşında Paris’te vefat etti. Yazarın kişisel arşivinin bulunduğu Moravya Kütüphanesi’nden yapılan açıklamada, romancının uzun süredir hastalıkla mücadele ettiği belirtildi.

Kundera, 1929 yılında Çekya’nın Brno kentinde dünyaya geldi. Komünist rejime karşı eleştirel bir tavır sergilediği için 1975 yılında Fransa’ya yerleşti ve Fransız vatandaşlığı aldı. Romanlarında, insanın varoluşsal sorunlarına, tarihin ironisine ve aşkın karmaşıklığına değindi. Mizah ve ironiyle bezeli üslubuyla tanındı.

Çek yazarın ilk romanı ‘Şaka’, 1967 yılında yayımlandı ve Çekoslovakya’daki komünist baskıyı konu aldı. Bu roman, Kundera’nın ülkesinden sürülmesine neden oldu. Edebiyatçının en ünlü eseri ise 1984 yılında çıkan ‘Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği’ oldu. Bu roman, Prag Baharı sırasında yaşanan olayları ve insan ilişkilerini anlattı.

Kundera, hayatının son yıllarını Paris’te geçirdi ve çok az röportaj verdi. Eserleri dünyanın birçok diline çevrildi ve pek çok ödüle layık görüldü. Saygıdeğer romancının ölümü, edebiyat dünyasında büyük bir kayıp olarak nitelendirildi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Çek Yazar Milan Kundera Paris’te Hayatını Kaybetti